Понеделник, 23 Юли 2018 г.
новини от последните 24 часа: 1898
Лупа
Четири автомобила, който да направят снимки за услугата Google Street View, вече са по пътищата на страната, съобщи Би Ти Ви. Всяка кола е снабдена с по 15 камери, като комбинацията от снимки от тях дава 360 градусови графични изображения на различни улици и елементи на културното и национално наследство

Street View е налична в България от 2013 г. насам и се актуализира непрекъснато, за да поддържа и отразява вярна на реалността картина. Тогава обаче страната беше заснета...
Технологии - dnevnik.bg
Германският производител на автомобили "Даймлер" съобщи днес, че е получил зелена светлина да тества коли без шофьори по улиците на Пекин, предаде ДПА, цитирана от БТА. Концернът с централа в Щутгарт е първият чуждестранен автомобилостроител, които получава такова разрешение.

Компанията ще използва за изпитанията вановете "Мерцедес" V-клас, които ще се придвижват напълно самостоятелно, макар че зад волана ще има човек, който да се намеси при извънредни...
Технологии - dnevnik.bg
С 318 гласа "против" и 278 "за" евродепутатите отхвърлиха спорната директива за авторското право, чиито противници твърдят, че рискува да наложи безпрецедентна цензура в интернет. Сега текстовете, които притесниха активистите за свободата на мрежата, ще бъдат разгледани на пленарно заседание на европарламента през есента.

С леки изменения в предложения от Европейската комисия текст директивата бе одобрена от правната комисия на европарламента през юни....
Технологии - dnevnik.bg

Европарламентът ще гласува днес спорна директива за авторското право, която трябваше да защити създателите на съдържание, но рискува да доведе до тежка цензура в интернет.

Основните теми за разногласие са членовете 11 и 13.

Член 11 се отнася до закрилата на публикациите в пресата при използването им онлайн – той пренася в цифровата ера авторските права от старата директива 2001/29/ЕО и предвижда, че те се погасяват 20 години след първоначалното...
Технологии - dnevnik.bg
НАСА е поръчала на руската ракетно-космическа кооперация "Енергия" техническо обслужване и смяна на елементи на тоалетната, намираща се в американския отсек на Международната космическа станция (МКС). Това се разбира от годишния отчет на кооперацията.

Инженерите на НАСА така и не успели сами да конструират космическата тоалетна и през 2007 г. я поръчват от Русия, като стойността ѝ е 19 млн. долара.

"Работата по този договор през...
Технологии - dnevnik.bg
Компаниите за онлайн реклама имат разнообразни подходи към новия европейски регламент за личните данни – някои прекратяват услугите си, докато други изпробват границите на регулаторите, показва проучване на агенция "Ройтерс".

Някои големи сайтове продължават да изпращат таргетирана реклама на европейци, които не са дали съгласие за това, казват източници от индустрията, собственици на уеб страници и проучването на медията.

Въпросното...
Технологии - dnevnik.bg
Загадъчният космически обект Омуму, който е първият установен и изследван междузвезден обект, преминаващ през Слънчевата система, е увеличил необичайно много скоростта си, което е довело до промяна на траекторията, по която се е движил. До този извод са стигнали учени от НАСА, които изследват събраните за последните 6 месеца данни от телескопа "Хъбъл".

Омуму беше открит през октомври миналата година. Той е с форма на пура и е с дължина от около 400 метра....
Технологии - dnevnik.bg

Японската телекомуникационна компания NTT East разработва ново поколение охранителни камери, които ще засичат крадци още при опита им да извършат престъпление. Чрез различаване на поведенчески модели, както и със следене на определени движения на даден човек камерата ще засича дали той се опитва да открадне стока от даден магазин, след което автоматично ще подава сигнал.

Системата се казва "AI Guardman", което в превод означава "охранител с...
Технологии - dnevnik.bg
Със серия полетни изпитания НАСА успешно демонстрира нова технология, която цели значително намаляване на шума от самолети. През май в изследователския център "Армстронг" в Калифорния американската космическа агенция проведе няколко теста, комбинирайки различни подобрения по конструкцията на летателния апарат, които в крайна сметка са успели да намалят шума при кацане с около 70%.

"Федералната авиационна администрация получава най-много оплаквания от...
Технологии - dnevnik.bg
Фитнес инструктори, комедианти, президентът Доналд Тръмп и дори едно шестгодишно момче - това са част от най-влиятелните хора в интернет според сп. Time. Медията основава оценката си на глобалния им авторитет и цялостната им способност да диктуват новините. Участниците не са подредени по определени критерии – всички те са оценени като достатъчно влиятелни, за да влязат в списъка.

Корейската поп банда BTS

Пет години след дебюта си седемчленната група...
Технологии - dnevnik.bg
Индийската космическа програма се надява да е първата в историята с мисия в южната част на Луната, където да провери дали би могла да добива материал за производство на ядрена енергия за трилиони долари, пише "Блумбърг".

През октомври Индия ще започне да изследва непозната засега територия на повърхността на Луната. Тя ще търси както вода, така и изотопа Хелий-3. За него се смята, че е достъпен на Луната в количества, в които може да задоволи световната нужда от...
Технологии - dnevnik.bg
"Фейсбук" обяви, че се отказва от план за дронове, с които смяташе да предлага достъп до интернет, предаде Би Би Си. Проектът, започнал през 2014 г. и известен като Project Aquila, не успя да постигне такава продължителност на полетите, който се наблюдава при конкуренти като "Гугъл", но няма да бъде спрян, а ще премине в "нова фаза".

Вчера "Фейсбук" обяви, че вместо това може да си партнира с "Еърбъс", за да продължи...
Технологии - dnevnik.bg
След три години и половина пътуване в Космоса японската сонда "Хаябуса 2" достигна своята цел - астероида Рюгу. Сега предстои апаратът да кацне на него и да вземе проби, които да се опита да върне на Земята, съобщи японската космическа агенция ДЖАКСА (JAXA).

В момента сондата се намира на близо 20 км от астероида и на 273 млн. км от Земята. През следващата година и половина космическият апарат ще се опита да кацне три пъти на астероида, за да вземе проби, които...
Технологии - dnevnik.bg
Месец след влизането в сила на новия Общ регламент за защита на личните данни (GDPR) България още не е променила законодателството си и това едва ли ще се случи до лятната ваканция на депутатите. Междувременно смут завладя институциите заради масовото неразбиране на новите правила. За това как и защо защитата на личните данни в съвременното общество е още по-важна "Дневник" говори с експерта по медийно право проф. Нели Огнянова.

Регламентът осъвремени правила,...
Технологии - dnevnik.bg
Американският град Орландо прекрати опитите с програмата за лицево разпознаване на "Амазон", след като правозащитни групи се оплакаха, че тя може да наруши гражданските свободи.

Пилотната програма приключи миналата седмица след изтичането на договора на местните власти с Amazon.com.

"Партньорството ни с иновативни компании, за да тестваме нови технологии – като в същото време спазваме законите за неприкосновеността и не нарушаваме...
Технологии - dnevnik.bg