Петък, 22 Юни 2018 г.
новини от последните 24 часа: 1775
Лупа
Учени от Университета в Нюкасъл успяха да създадат първата роговица за човешко око след триизмерно принтиране. Те смесили клетки от здрава роговица с колаген, за да създадат т.нар. мастило за биопринтиране, каквото вече се използва за произвеждането на хрущялна тъкан.

Използвайки най-обикновен 3D биопринтер на учените им трябвали по-малко от 10 минути, за да се сдобият с нова роговица. Тя се образувала след екструдиране на мастилото в концентрични кръгове. След...
Технологии - dnevnik.bg
"Файненшъл таймс" ще отворят свой офис в София, като в него ще работи основният технологичен екип на - FT Core. Той поддържа платформите и системите, които изграждат сайта на компанията, като дигиталните системи за абонамент, разпространението на печатни издания и публикуването на съдържание. По този повод "Дневник" говори с Нико Вияджаратнам, който заема длъжността Head of Product във FT Core и бе лектор на конференцията DigitalK 2018.

- Защо и кога...
Технологии - dnevnik.bg
Астрономи откриха първата неутронна звезда извън галактиката Млечния път, в която се намира Слънчевата система. Те са използвали данните от телескопите в обсерватория в Чили и от обсерваторията на НАСА Chandra X-ray. Звездата се намира на 200 хил. светлинни години от Земята в Малкия Магеланов облак. Около нея са останките от свръхнова, известна като Е0102.

Неутронните звезди са изградени изцяло от неутрони, като плътността на веществото в центъра им е огромна. Те не са...
Технологии - dnevnik.bg

Рано е да се боим от изкуствения интелект, канабисовата индустрия има огромен потенциал и още съвети за предприемачи споделиха лекторите на конференцията за дигитална промяна на бизнеса DigitalK 2018. Събитието се провежда за седма поредна година и събира на сцената си водещи експерти от областта на споделената икономика, блокчейн, fintech, бъдещето на работното място, добавената реалност и други. Събитието се провежда на 31 май и 1 юни в Sofiа Event Center и се организира от...
Технологии - dnevnik.bg
"Тесла" демонстрира нагледно предимствата на свързаните автомобили, като без да повика нито една кола в сервиза, намали спирачния път на всичките продадени Модел 3. Това е станало след "актуализация по въздуха" на софтуера, който управлява антиблокиращата система, съобщи сайтът на американската потребителска организация "Консюмър рипортс". Обичайно, при подобни проблеми всички коли се викат в сервиза и се оправят една по една.

От...
Технологии - dnevnik.bg
"Файненшъл таймс" (Financial Times) ще открие свой офис в София през есента, съобщава capital.bg.

В него ще работи основният технологичен екип на FT Core, който поддържа платформите и системите, които изграждат сайта на компанията, като дигиталните системи за абонамент, разпространението на печатни издания и публикуването на съдържание, съобщиха от Xoomworks, които са партньори на компанията. Освен тях FT Core работи и по платформата за данни, която дава...
Технологии - dnevnik.bg
Първият създаден изцяло в България сателит вече е в Космоса, съобщи БНА. "ЕндуроСат Едно" е излетял към Международната Космическа Станция на 21 май и сега е на борда ѝ в очакване да бъде пуснат в орбита.

Мисията на сателита е изцяло посветена на научни и образователни цели. Ще се използва за практическо обучение по сателитна комуникация, а радиолюбители от целия свят ще могат да се свързват с него.

Създателят на "ЕндуроСат "и...
Технологии - dnevnik.bg
Американският технологичен гигант "Епъл" вече блокира всички обновления за чат приложението "Телеграм" за операционната система iOS по света. За това съобщиха американски специализирани издания, руският сайт РБК и самият сайт на "Телеграм", в раздел "Често задавани въпроси".

Компанията съобщава, че мярката е влязла в сила в средата на април. По това време руският комуникационен регулатор "Роскомнадзор" блокира достъпа до...
Технологии - dnevnik.bg
От днес във Великобритания влезе в сила закон, който регламентира използването на дронове. До приемането се стигна след зачестили инциденти с летателните апарати, които дори пречеха на нормалното кацане и излитане на самолетите.

Законът предвижда всички дронове над 250 г да бъдат регистрирани. Освен това в радиус от 1 километър около което и да е летище ще бъде забранено използването им. Също така дроновете няма да имат право да летят над 122 метра височина, а на места с...
Технологии - dnevnik.bg


Интернет холдингът "Яндекс" представи първото си "умно" устройство, което ще може да предава и управлява гласови команди чрез наскоро създаден виртуален асистент, пишат руски медии.

Компанията собственик на най-голямата руска търсачка, понякога определяна като "руския "Гугъл"", стъпва на пазар, където "Амазон" и "Гугъл" вече продават десетки милиони устройства по света.
<br...
Технологии - dnevnik.bg
Международен екип от учени създаде химическа лаборатория, която ще бъде прикрепена към марсохода, който ще бъде изпратен на Марс през лятото на 2020 г. Устройството ще дълбае повърхността на планетата, като ще достига до 2 метра дълбочина. Целта е да намери признаци на минал или настоящ живот на Марс.

Лабораторията е наречена "Марс - органичен молекулярен анализатор" (МОМА). Тя е ключов елемент от съвместната мисия на Европейската космическа агенция и руската...
Технологии - dnevnik.bg
Най-големият технологичен форум в региона DigitalK 2018 е тази седмица в София. На 31 май и 1 юни над 40 лектори ще представят различни модели, формули, иновации за дигитален и бизнес, повлиян от технологиите, начини на финансиране, ще обсъждат настоящето и бъдещето, ще има състезание за стартиращи компании. Сред тях ще има и няколко българи, които работят в големи компании или развиват успешно собствени фирми на глобалния пазар. Регистрация за форума - може да направите тук.
<br...
Технологии - dnevnik.bg
Задвижвани от водород автомобили ще могат да се видят и тестват днес и утре от 11 до 16 часа в района на НДК. Всички желаещи, имащи шофьорска книжка, ще могат да карат серийните модели, които се предлагат в редица страни - "Тойота Мирай" и "Хюндай" ix35 Fuel cell.

Двата автомобила се задвижват от електричество, което се получава след реакция на водород от резервоара и кислород от въздуха в горивна клетка, като отпадният продукт е вода. Горивните клетки...
Технологии - dnevnik.bg
Познавате ли добър GDPR специалист?
- Да.
- Можете ли да ми дадете имейла му?
- Не.

Тази и купища други шеги заляха социалните мрежи в последните дни – също както огромно количество имейли от компании, за чиито писма някога хората са били абонирани, заля пощите им.

Причината – днес в сила влезе Общият регламент за защита на личните данни (GDPR), най-сериозната реформа в тази област от масовото разпространение на...
Технологии - dnevnik.bg
Група учени от Вашингтонския университет разработват нов тип роботи, които ще изпълняват функции като тези на дроновете. Те са изключително малки и целта им е да заместват дроновете в различни мисии до труднодостъпни места.

Роботите ще са с размери на муха, откъдето идва и името им - RoboFly. Te ще тежат малко повече от клечка за зъби. Благодарение на тях ще могат да се откриват течове на газ след инциденти. Освен това те ще могат да влизат под руини от срутени сгради...
Технологии - dnevnik.bg