Четвъртък, 21 Юни 2018 г.
новини от последните 24 часа: 1767
Лупа
Над 1.1 млн. души решиха имената им да станат част от историческата космическа мисия Parker Solar Probe. След близо два месеца апарат на НАСА ще излети в посока Слънцето, като за около 7 години трябва да премине 24 пъти през атмосферата на звездата и ще я доближи толкова близо, колкото никой друг космически кораб не е правил.

За да популяризира мисията, НАСА обяви през март, че на специален микрочип, който ще бъде поставен в апарата, ще бъдат въведени имената на всеки,...
Технологии - dnevnik.bg
Украинската служба за киберсигурност потвърди пред "Ройтерс", че страната е информирана за предполагаема подготовка за голяма кибератака срещу нея. Агенцията попита властите в Киев за реакция, след като компанията "Сиско системс" (Cisco Systems Inc.) предупреди, че има сигнали за руски план за атака срещу Украйна с помощта на сложна програма.

Службата за национална сигурност (СБУ), която работи в тясно сътрудничество с киберполицията, заяви, че е...
Технологии - dnevnik.bg
Късно снощи от космическия център "Ванденберг" в Калифорния ракетата носител Falcon 9 изведе в космоса два апарата GRACE-FO (Gravity Recovery и Climate Experiment Follow-On). Те ще бъдат използвани за проследяване на непрекъснатото движение на водата на Земята, както и за изследване на промени върху и под повърхността на планетата, съобщава НАСА.

Мисията е съвместна между САЩ и Германия и ще продължи пет години. Заедно с нея бяха изстреляни и пет комуникационни...
Технологии - dnevnik.bg

Създателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг не даде конкретен отговор на нито един от въпросите, които му зададе политическото ръководство на Европейския парламент. Сред тях бяха събирането на данни на хора, които дори нямат профил в социалната мрежа, монополът на "Фейсбук" и данъчната политика на компанията.

Макар да се яви на изслушване пред председателя на ЕП Антонио Таяни и лидерите на основните групи в институцията, той повтаряше формулировки, вече...
Технологии - dnevnik.bg
Алехандро Платер, главният изпълнителен директор на A1 Telekom Austria Group, лично представи днес промяната в името и визията на притежаваната от австрийската група "МТел" - първият GSM мобилен оператор в България. Малко преди да бъде обявено, че "МТел" става "А1 България", "Дневник" разговаря с него за започващата промяна.
Платер е роден в Аржентина и след 6 години работа като анализатор на рисковете за Sud America Seguros влиза в телеком...
Технологии - dnevnik.bg
Създателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг ще опита да защити компанията си от критиките на евродепутати днес на изслушване в Брюксел. Британските им колеги помолиха техните въпроси по скандала с "Кеймбридж аналитика" също да бъдат зададени, след като Зукърбърг отказа да се яви в Лондон, а свидетелството на главния технически директор на "Фейсбук" не задоволи парламента.

Председателят на медийната комисия на британския парламент Деймиън Колинс е...
Технологии - dnevnik.bg