Петък, 22 Март 2019 г.
новини от последните 24 часа: 3696
Лупа
При Брекзит без споразумение България ще губи 111 милиона евро на година (16 евро на глава от населението), а при излизане на Великобритания от ЕС със сделка годишните загуби ще възлизат на 61 милиона евро (9 евро на глава от населението). Това сочат данните от проучване на германската фондация "Бертелсман". Можете да видите цялото проучване в прикачения файл.

Според него Великобритания ще губи по 57.3 милиарда евро годишно от националното си богатство, или...
Финанси - dnevnik.bg
Новият председател на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов, който беше избран на поста от парламента днес, се обяви за широко предварително обсъждане на системата бонус-малус. Както е известно, въвеждането и ще въведе различни ставки за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" в зависимост от водача.

През миналата година КФН подготви проект за наредба, който получи много критики и в крайна сметка така и не беше предложен за приемане. Според...
Финанси - dnevnik.bg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши вчера Европейския съюз с тежки последици в икономически план, ако не преговаря със Съединените щати по търговско споразумение, предаде "Франс прес".

"Ако не ни говорят, ще вземем мерки, които ще бъдат икономически тежки. Ще наложим мита за много стоки, влизащи в САЩ", изтъкна президентът републиканец. "Европейският съюз се отнася с нас по много, много несправедлив начин", допълни той. "Ще...
Финанси - dnevnik.bg

Европейските депутати не успяха да постигнат днес единна позиция по започването на търговски преговори за постигане на ограничено споразумение между Европейския съюз и Съединените щати и отхвърлиха препоръката на Европейската комисия, предаде "Франс прес".

Европейският парламент отхвърли доклада (...) но няма позиция на ЕП по въпроса дали да се препоръча започване на търговски преговори със САЩ, уточни пресслужбата на институцията след вота. Европарламентът има...
Финанси - dnevnik.bg
"Райфайзенбанк - България" отчита 25-процентен ръст на новите потребителски кредити през 2018 г. спрямо предходната. Това съобщи ръководството на финансовата институция при представянето на резултатите за миналата година.

През 2018 г. средният размер на потребителските кредити, които хората са теглели, възлиза на 16 700 лв., като най-често финансирането е ползвано за ремонт (43%), рефинансиране (33%), обзавеждане и техника (17%).

Средният...
Финанси - dnevnik.bg
След присъединяването на България към банковия съюз и чакалнята на еврозоната фалити като този на четвъртата по големина българска банка - КТБ, "по толкова бърз и ужасен начин" няма да са възможни. Това коментира пред журналисти председателят на управителния съвет на "Райфайзенбанк България" Оливър Рьогл на пресконференция за представяне на резултатите на банката за 2018 г.

Банковият съюз може да намали рисковете, защото Европейската централна банка...
Финанси - dnevnik.bg
Румънският парламент отхвърли вчера искането на президента Клаус Йоханис за преразглеждане на бюджета за 2019 г. и го прие в първоначалния му вид, предаде агенция "Медиафакс".

Според президента бюджетът е базиран на нереалистична прогноза и не осигурява реално функциониране на някои държавни институции с важна за обществото роля. Йоханис сезира Конституционния съд за законопроекта за държавния бюджет, но след като конституционните съдии се произнесоха, че...
Финанси - dnevnik.bg
Срив на британската лира, скок на цените, оттегляне на големи международни компании: Брекзит без споразумение би могъл да се превърне в най-лошия сценарий за британската икономика с тежки последици, които будят страх у потребителите и компаниите. "Франс прес" се спира на възможните последици за икономиката на Обединеното кралство:

Растеж

Икономистите очакват, че икономиката ще премине през сътресения, някои говорят дори за рецесия заради...
Финанси - dnevnik.bg
Бюджетната комисия днес изслуша днес за около половин час единствения кандидат да оглави Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов. Сегашният зам.-председател на финансовия регулатор е предложен от "Атака", а председателят на комисията Менда Стоянова изрази съжаление, че са я изпреварили да внесе кандидатурата му, защото той е "прекрасен кандидат с визия и стратегия", съобщи "Капитал".

Пред членовете на комисията Атанасов обяви, че се...
Финанси - dnevnik.bg
Европейската комисия определи план от 10 точки за по-балансирани икономически връзки с Китай, като призова лидерите на съюза да подкрепят идеите й за ограничаване на китайските държавни предприятия и засилване на защитата от киберзаплахи, предаде "Ройтерс".

Планът за действия бележи промяна в позицията на блока към Китай и ще бъде обсъден от европейските лидери на редовната им среща в Брюксел на 21 и 22 март преди срещата ЕС-Китай на 9 април.
<br...
Финанси - dnevnik.bg
По-малко от три седмици преди Брекзит "Франс прес" прави преглед на силните и слабите страни на британската икономика. Икономическата активност във Великобритания се е развиваше динамично през месеците след референдума за Брекзит, но несигурността около излизането от ЕС оказва влияние върху доверието на компаниите и потребителите.

Растеж

Увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) се забави забележимо до 1.4 процента през 2018 година...
Финанси - dnevnik.bg
Европейската централна банка (ЕЦБ) изненада инвеститорите, като отрано обяви нов пакет парични стимули. Когато обаче погледнете в кутията, подаръкът е доста по-малко щедър, отколкото би могъл да бъде. Марио Драги предпочете да направи малка крачка по-рано, отколкото да се намеси по-късно по по-решителен начин. Президентът на ЕЦБ освен това искаше да се съобрази с всички, което очевидно ограничи възможностите му за действие.

Съобщението, че ЕЦБ ще започне да отпуска нови...
Финанси - dnevnik.bg
Финансовите министри на страните от еврозоната днес решиха да отложат за април отпускането на един милиард евро за Гърция, тъй като тя не е изпълнила всички обещани реформи, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

"Решението за одобряване на отпускането на един милиард евро беше отложено, вероятно за следващата среща на финансовите министри на еврозоната" на 5 април в Букурещ, заяви европейски източник.

Основната все още...
Финанси - dnevnik.bg
След като през деня по предложение на ГЕРБ и ДПС Народното събрание освободи от натрупани задължения от данъци на Главното мюфтийство, министърът на финансите обяви пред журналисти в парламента, че изискването да се плащат данъци важи за всички.

Забавлявам се с прикритието на колегите от НАП в Марково, те са преиграли, но всички способи за контрол ще бъдат използвани от приходната администрация. Това обяви Горанов в коментар по случай, станал известен от телевизионен...
Финанси - dnevnik.bg
Управителят на Българската народна банка Димитър Радев предложи на Народното събрание кандидатурата на Радослав Миленков за подуправител на БНБ – ръководител на управление "Банков надзор", се казва в официално съобщение на централната банка.

Това става часове след като Народното събрание одобри правилата за избора на нов подуправител на мястото на подалия оставка Димитър Костов.

Сега Миленков е председател на управителния съвет на Фонда за...
Финанси - dnevnik.bg