Вторник, 25 Септември 2018 г.
новини от последните 24 часа: 2359
Лупа
Синдиците на на Корпоративна търговска банка (КТБ) отчетоха какво са свършили за шестте месеца, откакто законът позволи със задна дата да бъдат отменени цесии, прихващанията и промяната в собствеността на дружества.

Синдиците отчитат, че от 13 март до 13 септември са подали 226 искания за подновяване на обезпечения по прихващания за над 240 млн. лева. В Централния регистър на особените залози са подадени 182 заявления за подновяване. От тях вписаните подновявания са 94...
Финанси - dnevnik.bg
През последните две години по 4% от фактурите, които българските фирми са издали, не са били осребрени, а всяка пета е платена със закъснение. Това сочат данните от изследване на навиците на плащане в Европа, изготвено от компанията за индивидуализирани финансови услуги EOS Груп.

България е на първо място в Европа по дял на фирмите, които се опасяват от фалит заради забавени плащания, сочи проучването. Всяка четвърта компания в страната очаква да спре да работи заради...
Финанси - dnevnik.bg
Английският шампион "Манчестър сити" е похарчил най-много пари за трансфери на играчите от настоящия си състав. "Гражданите" са платили рекордната сума от 976 милиона евро, показва доклад на Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory) за петте големи първенства в Европа.

"Сити" подобрява върховото си постижение по този показател със 123 милиона спрямо година по-рано. През лятото клубът осъществи най-скъпия си...
Финанси - dnevnik.bg

Канцлерът Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Със застаряващото население и топяща се работна ръка, Германия се нуждае от по-голяма гъвкавост, за да запълни повече от един милион...
Финанси - dnevnik.bg
Новите банкноти от 100 и 200 евро бяха представени публично за първи път в централата на Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Те ще влязат в обращение на 28 май идната година. Новият им дизайн цели да бъдат по-трудни за фалшифициране. ЕЦБ вече представи по-силно защитени банкноти от 10, 20 и 50 евро.

Банкноти от 500 евро вече няма да се печатат. През 2016 г. институцията реши да изтегли до края на 2018 г....
Финанси - dnevnik.bg
Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.

Както стана ясно през последните дни, при обсъждането на бюджета за 2019 г. се планира ново увеличение на възнагражденията на служители в бюджетната сфера.

Министърът на финансите г-н Владислав Горанов анонсира, че ако макроикономическата прогноза за 2019 г. позволява, ще има възможност от 1 януари 2019 г. да бъдат увеличени доходите в бюджетната сфера с 10%. Още в началото на...
Финанси - dnevnik.bg
Един от най-силните трусове в икономическата история отбелязва 10-ата си годишнина днес. Фалитът на американската банка "Леман брадърс" (Lehman Brothers) разтърси финансовата индустрия и причини политически отзвук в света. В ретроспекция на случилото се, ДПА търси отговор на въпроса дали подобно бедствие може да се случи отново.

Банкерите напускаха нюйоркските небостъргачи, носейки принадлежностите си в бързо напълнени кашони. Кадри, на които се виждат смутените...
Финанси - dnevnik.bg
Кулинарното предаване "Бон апети" напуска "Нова телевизия" и от ноември ще се излъчва по специализирания канал 24 Kitchen. За промяната се разбра от съобщение на 24 Kitchen. В него не се уточнява кога ще се излъчват епизодите.
"Ще се състезаваме във висшата кулинарна лига. Здравейте, Джейми и компания!", написаха от екипа на предаването в страницата си във "Фейсбук" и обявиха, че предстои да съобщят подробности.

Водещите...
Финанси - dnevnik.bg
През плоския 10-процентен данък представители на бизнеса заделят като личен доход част от средствата на компаниите си и разполагат с тях било за плащания под масата, било за луксозно потребление. Тези недостатъци на сегашния данъчен модел в България поотделно изтъкнаха финансовият министър Владислав Горанов и бившият премиер, а днес ръководител на Центъра за анализи и управление на рискове Иван Костов. Двамата взеха участие в конференцията "10 г. плосък данък в България", организирана...
Финанси - dnevnik.bg
Към края на юни консолидираният бюджет завършва с излишък от 1.7 млрд. лв. Това показват данните от тримесечните отчети за касовото изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет. Докладът за касовото изпълнение на бюджета бе приет от правителството.

Данните показват, че излишъкът се формира от превишение на приходите над разходите с 2 млрд. лв. и дефицит по европейските средства от 300 млн. лв.

Общо приходите и помощите през...
Финанси - dnevnik.bg
Ако не настъпят драматични промени в макрорамката за 2019 г., както е разчетена от Министерството на финансите, ще има възможност в началото на следващата година доходите в бюджетната сфера да бъдат вдигнати с 10%. Това съобщи пред Нова телевизия финансовият министър Владислав Горанов.

По думите му подобно повишение ще ребалансира пазара на труда към общо повишение на доходите.

Горанов подчерта, че не би подкрепил никакво увеличение на здравната...
Финанси - dnevnik.bg
За пръв път европейският клубен футбол e на печалба, обявиха от УЕФА. За финансовата 2017 г. общата печалба на клубовете от първото ниво на националните шампионати на континента е 600 млн. евро.

За периода отборите са отчели рекордни приходи от 20.1 милиарда евро, което е с 1.6 милиарда повече от предишната финансова година. В Европа има 711 първодивизионни клуба, които са разделени в 54 национални първенства, като половината от лигите отчитат печалба.
<br...
Финанси - dnevnik.bg
Средствата, управлявани от дружествата, извършващи застрахователна дейност в България, възлизат на 7.602 млрд. лв. към края на юни 2018 г., сочат данните на БНБ, цитирани от БТА.

Техният размер се увеличава с 320.5 млн. лв. (4.4%) в сравнение с година по-рано (7.282 млрд. лв.) и намалява със 119.8 млн. лв. (1.6%) спрямо края на първото тримесечие на 2018 г. (7.722 млрд. лв.).

Активите на дружествата, извършващи животозастраховане, нарастват със...
Финанси - dnevnik.bg
Министерството на финансите предлага от 2020 г. да отпаднат хартиените бележки, които работодателите издават за получени през годината извънтрудови доходи. Предвижда се информацията от тези бележки да се подава от фирмите към Националната агенция за приходите. Към настоящия момент Националната агенция за приходите (НАП) не разполага с информацията, съдържаща се в служебните бележки за доходите от трудови правоотношения.

Това е записано в проект за промени в Закона за...
Финанси - dnevnik.bg
Ограниченията за продажба на китайски слънчеви панели в Европейския съюз отпадат в полунощ въпреки безпокойствата на европейските производители, които се опасяват от приток на евтин внос, предаде "Франс прес".

Мярката е в сила от пет години и има за цел да защити европейското производство на слънчеви панели. Фирмите за инсталиране на такива панели я определяха като контрапродуктивна, тъй като лишаваше пазара от по-евтини стоки. Антидъмпинговите мита за внос на...
Финанси - dnevnik.bg