Четвъртък, 15 Ноември 2018 г.
новини от последните 24 часа: 2707
Лупа
Бюджетният спор между Рим и Брюксел вероятно ще ескалира през следващите седмици, освен ако Италия не ревизира плановете си за разходите, заявиха официални лица от ЕС, цитирани от "Ройтерс". Възможните последици са глоби и замразяване на еврофондове.

Миналата седмица Европейската комисия отхвърли проектобюджета на Италия за следващата година, като заяви, че той нарушава фискалните правила на ЕС и може да увеличи още повече и без това огромния дълг на...
Финанси - dnevnik.bg
През първите десет дни на декември на пазара ще бъдат предложени касови апарати и системи, отговарящи на новите нормативни изисквания, съобщава Националната агенция за приходите след среща с представители на Българския институт по метрология, мобилните оператори в страната, разработчиците на фискални софтуерни системи, производители на касови апарати и бизнес организации.

Към момента за изпитване в института вече са предадени 12 модела фискални устройства, като се очаква...
Финанси - dnevnik.bg
Главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян напуска поста от 1 май 2019 г., съобщава институцията. Надзорният й съвет е одобрил Теодора Петкова да поеме позициите на председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор. До май се очаква решението да има одобрение от регулатора БНБ.

Теодора Петкова ще замести Левон Хампарцумян, който ще остане на тези позиции до края на април 2019 г., когато изтича неговият мандат след 18 години...
Финанси - dnevnik.bg

Министърът на финансите Владислав Горанов смята, че в момента в страната няма структурни предпоставки за предсрочни избори, а призивите за това са израз на болни амбиции на неготови за властта лидери на опозицията.

В интервю за Би Ти Ви Горанов коментира намерението на БСП да не влиза в пленарната зала на Народното събрание до оставката на вицепремиера Валери Симеонов, който е представител на коалицията "Обединени патриоти" в изпълнителната власт.<br...
Финанси - dnevnik.bg
От днес на интернет страницата на Българската народна банка (БНБ) е достъпна новата подрубрика "Съпоставяне на такси на доставчици на платежни услуги", съобщи пресцентърът на институцията.

В подрубриката се публикува актуална информация за таксите за потребители (физически лица) на лицензираните от БНБ доставчици на платежни услуги и клонове на доставчици на платежни услуги, осъществяващи дейност на територията на страната (банки, платежни институции и дружества...
Финанси - dnevnik.bg
Комисията за финансов надзор (КФН) създаде специален електронен адрес, на който служители на поднадзорни на КФН лица да подават сигнали, ако в компаниите, в които работят, се извършват или е възможно да се извършват нарушения.

Електронният адрес за сигнали от служители на пенсионноосигурителни и застрахователни дружества и търгуваните на борсата компании е : employee_signals@fsc.bg, съобщи пресслужбата на регулатора. Тя уверява, че това е специален комуникационен канал,...
Финанси - dnevnik.bg
В становище към проектобюджета за 2019 г. Асоциацията на индустриалния капитал възразява срещу дългото майчинство, което оставя извън пазара на труда жените с деца до 2-годишна възраст.

Запазването на 410 дни отпуск поради бременност и раждане, след който майките имат право на отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст срещу ниското обезщетение в размер на 380 лв. на месец задържа работната сила на майките извън пазара на труда, където има дефицит на работна ръка,...
Финанси - dnevnik.bg
Великобритания повиши официалната си прогноза за растежа на икономиката на страната през 2019 година, докато очакванията за следващите години остават без промяна или са леко повишени. Това съобщи вчера финансовият министър Филип Хамънд при представянето на последния годишен бюджет преди излизането на страната от ЕС, предаде "Ройтерс".

Великобритания обяви също така, че ще облага приходите на онлайн платформите като "Гугъл" (Google), "Фейсбук"...
Финанси - dnevnik.bg
Във френската част от Страната на баските набира скорост еуското - най-използваната местна валута в Европа.

За да си поръча човек кафе, да си купи четка за зъби или да си плати хляба, във френската част на Страната на баските съществува еуско (eusko) - тази алтернативна парична единица неотдавна стана първата местна валута в Европа, прехвърлила прага от 1 милион в обращение.

Създадено през 2013 г., еуското достигна тази символична граница този...
Финанси - dnevnik.bg
Мит е, че след 2020 г. парите от европейските фондове ще свършат, каза днес във Варна Андрей Новаков, евродепутат и главен преговарящ по Кохезионната политика на ЕС, цитиран от БТА.

По думите му средствата, които ще получи страната през следващия програмен период, дори вероятно ще бъдат повече, тъй като за България е заложено увеличение с 8 процента. Това планирано нарастване е на фона на 10 процента по-малко средно за ЕС и на 25 процента по-малко за някои държави,...
Финанси - dnevnik.bg
Няма опасност кризата около бюджета на Италия да се разпространи и до други страни в Европейския съюз, но еврозоната не е достатъчно подготвена да се изправи пред нова икономическа криза. Това заяви вчера френският министър на финансите Брюно льо Мер за в. "Паризиен", предаде "Ройтерс".

Европейската комисия отхвърли проектобюджета на Италия за 2019 г. по-рано тази седмица заради нарушаване на европейските правила за държавните разходи и призова Рим до...
Финанси - dnevnik.bg
Управителният съвет на БНБ взе решение за разрешаване преобразуването на Търговска банка "Виктория" ЕАД, чрез вливане в "Инвестбанк" АД, съобщи пресцентърът на институцията.

"Инвестбанк" АД ще стане универсален правоприемник на всички права и задължения, включени в имуществото на Търговска банка "Виктория" ЕАД, от момента на вписване на вливането в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, се посочва в...
Финанси - dnevnik.bg
България очаква подобрение на кредитния рейтинг, заяви днес финансовият министър Владислав Горанов при представянето на финансовата рамка на бюджета за 2019 г. пред Съвета за тристранно сътрудничество, предаде БТА.

"От лятото имаме добра перспектива от кредитните агенции, ако всичко върви добре, би следвало и бихме могли да очакваме подобряване и на кредитния рейтинг", каза той пред представителите на работодателските организации и синдикатите.
<br...
Финанси - dnevnik.bg
Италианските банки, които страдат от засилващото се негативно отношение на пазара, могат да получат държавна помощ при нужда, каза вчера вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини пред АНСА.

Италианските банки държат голяма част от италианските държавни облигации, чиято стойност намаля след решението на популисткото правителство в Рим да пренебрегне правилата за бюджетна дисциплина на ЕС, отбелязва ДПА.

"Ако някой се...
Финанси - dnevnik.bg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е уверен, че италианският премиер Джузепе Конте ще успее по всички въпроси от имиграцията до икономиката. В телефонен разговор Тръмп казал на Конте, че смята, че той взима правилни и добри решения и че ще успее, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс".

"Току-що говорих с италианския премиер Джузепе Конте по много въпроси, сред които и факта, че Италия възприема сега една много твърда линия относно незаконната...
Финанси - dnevnik.bg