Понеделник, 23 Юли 2018 г.
новини от последните 24 часа: 1898
Лупа
САЩ отхвърлиха молбата за освобождаване на френските компании, които развиват дейност в Иран, от санкциите, обявени от президента на САЩ Доналд Тръмп срещу ислямската република. Това каза министърът на икономиката и финансите на Франция Брюно льо Мер в интервю за вестник "Фигаро", цитирано от "Ройтерс".

Париж набеляза ключови области, в които очаква или освобождаване от санкции, или продължителни периоди на прекъсване на дейността за френските...
Финанси - dnevnik.bg
Женева е най-скъпият град в света, ако става дума за цените на храната, а като място за живеене по-скъпо е само в Цюрих, сочи годишната класация на UBS Group, цитирана от "Блумбърг". Тя подрежда градовете в света на база цени, доходи, покупателна способност и колко време се работи за покупката на определени стоки.

Данните показват, че в Женева храната може да е скъпа, но и там се печели най-добре сред 77-те обхванати от проучването градове. Цюрих е на второ...
Финанси - dnevnik.bg
Днес на свое заседание Еврогрупата в присъствието на министъра на финансите Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев обсъди изпратеното от тях на 29 юни 2018 г. съвместно писмо за намеренията на българските власти за присъединяване към ERM II и Банковия съюз, съобщи пресцентърът на министерството на финансите.В групата влизат финансовите министри на страните от еврозоната, а на днешното заседание са присъствали още ръководителите на Европейската централна банка и Дания.<br...
Финанси - dnevnik.bg

Доскоро дъщерната на фалиралата КТБ банка "Виктория" вече е част от "Инвестбанк". Това съобщи банката купувач след като миналата седмица Комисията за защита на конкуренцията разреши сделката.

"Инвестбанк" АД успешно финализира сделката по придобиване на 100% от акциите от капитала на Търговска банка "Виктория" ЕАД, се казва в съобщението. Продажбата на акциите е регистрирана днес в Централния депозитар.
<br...
Финанси - dnevnik.bg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Европейския съюз, че САЩ ще предприемат мерки, за да ограничат вноса на европейски коли, ако блокът не се отнася по честен начин със страната му по търговските въпроси, предаде "Ройтерс".

Тръмп, който ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във Вашингтон по-късно този месец, повтори тезата, че ЕС се отнася със САЩ несправедливо в търговско отношение, като не допуска американски фермери.<br...
Финанси - dnevnik.bg
Очаква се през 2018 и 2019 г. икономическият растеж да остане силен, като в ЕС и еврозоната през тази година той ще бъде 2.1 %, а през 2019 г. - 2 %, предаде пресслужбата на Европейската комисия.

След пет поредни тримесечия на силен растеж обаче икономиката забави темпо през първата половина на 2018 г., като прогнозите бяха понижени с 0.2 процентни пункта спрямо тези от пролетта както за ЕС, така и за еврозоната.

Очаква се през втората половина на...
Финанси - dnevnik.bg
Увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) на България е 0.9 процента през първото тримесечие на 2018 г., запазвайки миналогодишния стабилен темп, когато икономиката нарасна с 3.6 процента. Сегашният растеж е движен от силното частно потребление и по-високите инвестиции, посочва Европейската комисия в обявената си днес лятна междинна прогноза за икономиката и инфлацията в ЕС и еврозоната.

Повишенията на заплати са дали тласък на частното потребление, а възобновеното...
Финанси - dnevnik.bg
Категорично вярвам, че по-силна еврозона означава по-силна Европа, заяви българският финансов министър Владислав Горанов пред членове на икономическата комисия на Европейския парламент, където представи резултатите от българското председателство на Съвета на ЕС, приключило в края на юни, съобщи БНТ.

"България в съответствие с договора е длъжна рано или късно да се присъедини (бел. ред. към еврозоната). Друг е въпросът, че липсват достатъчно ясни правила и процедури...
Финанси - dnevnik.bg
Франция ще сведе финансовите регулации до минималните изисквания на ЕС и ще въведе нови данъчни стимули, за да направи Париж по-привлекателен финансов център. Това каза вчера френският премиер Едуар Филип, цитиран от "Ройтерс".

Филип заяви на прием, на който бяха дошли 200 директори от финансовия сектор, че повечето промени ще бъдат направени до края на годината.

Страните от ЕС се борят да привлекат банкери от Лондон на фона на...
Финанси - dnevnik.bg
Вашингтон повтори вчера предупреждението си за риск от санкции срещу западни фирми, инвестирали в руския газопровод "Северен поток 2" към Германия, предаде "Ройтерс". Според американското правителство Москва използва проекта, за да всее разкол в Европа.

"Бяхме ясни, че фирмите, които работят в сектора на руския енергиен износ, участват в бизнес, който носи риск от санкции", каза пред "Ройтерс" говорител на Държавния департамент на...
Финанси - dnevnik.bg
България очаква днес да получи дата за присъединяване на лева към т.нар. чакалня на еврозоната.

В Брюксел се събират министрите на финансите на страните от валутния съюз, които би трябвало да разгледат писмото от София, с което страната обявява желанието си да се присъедини към валутния механизъм ERM II и към банковия съюз.

Финансовият министър Владислав Горанов днес също е в Брюксел като това е обяснено с представяне пред членовете на Комисията по...
Финанси - dnevnik.bg
България подаде молба за влизане в "чакалнята" на еврозоната, но остава спорно дали изобщо е разумно страната да въвежда еврото към датата, взета на прицел - 2022 година, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" в две статии по темата. Ето по-важното, обобщено от "Дойче веле".

Доходите на българите са едва 50% от тези на хората в еврозоната. Това обаче не е формална пречка пред присъединяването на страната към общата валута. На преден план...
Финанси - dnevnik.bg
Европейската комисия съобщи, че е приела решение за привеждането в действие на рамката за засилено наблюдение на Гърция, предаде пресслужбата на институцията. Целта е да се подпомогне изпълнението на договорените реформи след успешното приключване на програмата за подкрепа на стабилността по линия на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС).

На 20 август Гърция ще приключи своята програма за подкрепа на стабилността по ЕМС. Днешното решение на еврокомисията улеснява...
Финанси - dnevnik.bg
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) през второто тримесечие увеличи проверките, но установи по-малко нарушения за по-малки суми.

Между април и юни са приключени 135 финансови инспекции, с 34 повече отколкото между януари и март. Проверени са 259 обществени поръчки на обща стойност 373.6 млн. лв. и близо 1500 договора.

Установени са 23 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за 2.5 млн. лв. За сравнение -...
Финанси - dnevnik.bg
Да се създаде специален фонд в помощ на хората с увреждания, финансиран от хазарта, работодателите и държавата, предлага КНСБ.

Според президента на синдиката Пламен Димитров трябват стотици милиони, дори милиарди левове, за да изпълни България изискванията на Конвенцията за правата на човека, която е ратифицирала.

България е една от малкото държави, в които приходите от печалби не се облагат ефективно, смята синдикатът, затова първи източник на...
Финанси - dnevnik.bg