Неделя, 27 Май 2018 г.
новини от последните 24 часа: 1500
Лупа
"Манчестър юнайтед" е отборът с най-високи приходи при разпределението на парите във Висшата лига през сезона. "Червените дяволи" са заработили 149.7 милиона паунда, което е с близо 300 хиляди повече спрямо шампиона "Манчестър сити".

Общо английските клубове ще получат малко над 2.4 милиарда паунда. Приходите са разпределени по пет критерия, които зависят от мястото на отборите в крайното подреждане, броя на излъчените им двубои, реклама,...
Финанси - dnevnik.bg
"Прокредит банк" взе заем от 50 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), с които ще увеличи подкрепата си за малките и средни предприятия (МСП) в България, съобщиха от търговската банка.
Двете финансови институции възнамеряват да подобрят достъпа до дългосрочно финансиране на МСП в цялата страна, за което работят съвместно от години. По-рано тази година ЕБВР придоби дял от 3.6 % в "ПроКредит холдинг", компанията-майка на ориентираната...
Финанси - dnevnik.bg
Средният размер на натрупаните средства по една партида в универсалните пенсионни фондове в България се е увеличил с 15 лв. за първите три месеца на 2018 г., показват данните на Комисията за финансов надзор, цитирани от "Капитал".

Средната сума на една партида в универсален фонд към края на март е 2886 лв., или с 11% повече, отколкото 12 месеца по-рано. Нарастването се забавя през първите три месеца на 2018 г. В края на 2017 г. увеличението на средната партида...
Финанси - dnevnik.bg

Третата икономика в Латинска Америка, познала възходи и падения, често влиза във водещите новини заради кризите си - политически или икономически, често придружавани от поемането на максимални рискове.

От пета сила в света до обявяване на неплатежоспособност

В началото на ХХ век благодарение на износа си на селскостопански продукти Аржентина е петата световна сила. През 50-те години на миналия век страната процъфтява, индустриализира се, а...
Финанси - dnevnik.bg
Досега Германия си беше решила проблема така - изнасяше в Азия голяма част от битовите си отпадъци, а останалата преработваше сама. Но след като Китай спря вноса, Германия се оказва със сериозен проблем, пише "Дойче веле".

Накъде с боклука, след като Китай спря почти целия внос на битови отпадъци от Германия? Това затруднение обаче може да се окаже и шанс за германското отпадно стопанство. До неотдавна Германия изнасяше по 1.5 млн. тона пластмасови отпадъци в...
Финанси - dnevnik.bg
Световната търговска организация (СТО) постанови вчера, че ЕС продължава да предоставя незаконни субсидии на самолетостроителя "Еърбъс" (Airbus), съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Апелативен орган на СТО подкрепи първоначалното решение на организацията, според което помощта за концерна е довела до загуби от продажби за американския му конкурент "Боинг" (Boeing) на пазара за самолети с две пътеки и за много големи самолети.
<br...
Финанси - dnevnik.bg
В края на първото тримесечие на 2018 г. вземанията по договори за финансов лизинг за леки автомобили са 1.259 млрд. лв. На годишна база те нарастват с 20.3 на сто (212.1 млн. лв.). Това показват данните на БНБ.

Вземанията на лизинговите дружества по финансов и оперативен лизинг в края на март 2018 г. са общо 3.634 млрд. лв. (3.5 на сто от БВП) при 3.332 млрд. лв. (3.4 на сто от БВП) в края на март 2017 година, съобщава БНБ. В края на първото тримесечие на 2017 г. на...
Финанси - dnevnik.bg
Докато САЩ се превръщат във все по-непредвидим световен играч при управлението на президента Доналд Тръмп, игнорирайки международните споразумения и преобръщайки основания на правила световен ред, Европейският съюз и Китай стават все по-големи съюзници в желанието си да запазят многостранния подход в решаването на глобалните въпроси, пише EUobserver.

Между ЕС и Китай обаче все още има известно неудобство. Макар двата световни играча все повече да се нуждаят един от друг,...
Финанси - dnevnik.bg
Заради постоянния спад на лихвите през последните години очаквано банките повишаваха таксите за предоставяните услуги, за да компенсират намалелите приходи от лихви. Това се вижда сега и от данните на БНБ, оповестени във вторник. Те показват средния размер на таксите, събирани от работещите в България банки по разплащателни сметки.

Така например през 2017 г. банките са намалили таксата за откриване на разплащателна сметка, но пък са вдигнали тази за обслужването й....
Финанси - dnevnik.bg
Еврофондовете за развитие на по-бедните региони са в риск, но за повечето държави - членки на Европейския съюз, бюджетът за кохезионна политика не е приоритет номер едно. Това става ясно от думите на председателя на Комитета на регионите Карл-Хайнц Ламберц.

"Винаги е проблем да се намери държава начело на битка, в която регионите са най-важните актьори", коментира в интервю за EUobserver Ламберц.

Интервюто е взето на 4 май – два дена след...
Финанси - dnevnik.bg
Китай и САЩ постигнаха споразумение по някои въпроси по време на търговско-икономическите си преговори в Пекин през последните два дни, предаде "Синхуа", цитирана от ТАСС.

Двете страни се споразумяха за създаването на специален механизъм за решаване на спорове в областта на търговията.

Те признаха, че по някои теми има големи различия, което ще изисква по-активна работа за постигане на напредък. Китай и САЩ също така се съгласиха да...
Финанси - dnevnik.bg
Министерството на финансите е в процес на допълване на услугата на МВР за обмен на данни с нотариусите, които ще имат възможност да извършват автоматична проверка за платен местен данък при извършване на сделка за превозно средство. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на днешния парламентарен контрол, цитиран от БТА.

Той посочи, че компетентните органи и други правоимащи вече могат да изискват и получават служебно по електронен път от НАП, Агенцията...
Финанси - dnevnik.bg
Постъпилите приходи и помощи по консолидираната фискална програма за първите три месеца на 2018 г. са общо 9.2 млрд. лева. Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на днешния парламентарен контрол. Той уточни, цитиран от БТА, че този размер представлява 24.1 процента от годишните разчети.

Владислав Горанов посочи, че съпоставени със същия период на предходната година, данъчните и неданъчните приходи нарастват с 621 млн. лв., или 7.3 на сто, докато...
Финанси - dnevnik.bg
След 1 юли ще се наложи преизчисляване на лихвите по заемите, отпуснати през последните години. Причината за това е, че от тази дата БНБ спира да изчислява индекса СОФИБОР. Това е референтната стойност за по-голямата част от левовите ипотечни и потребителски кредити в България.

БНБ обяви още преди година, че спира да изчислява индекса, като причина за това е нов еврорегламент, въведен след като се разбра, че преди кризата банки са манипулирали индексите. Според него...
Финанси - dnevnik.bg
Скоро след като Европейската комисия представи предложението си за следващия многогодишен бюджет на Европейския съюз, няколко държави се обявиха против него.

Някои от новостите в предложението са условие за спазване на върховенството на закона срещу отпускане на евросредства, намаляване на средствата за кохезионната и селскостопанската политика и отпускане на повече пари за иновации и отбрана.

Макар председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер да...
Финанси - dnevnik.bg