Неделя, 20 Януари 2019 г.
новини от последните 24 часа: 3315
Лупа
Икономическият растеж на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) обещава да запази стабилния си ритъм и през тази година. Потреблението, преките чуждестранни инвестиции, европейските фондовете и дигиталната трансформация ще бъдат ключовите фактори за растежа в региона. Това са прогнозите на участниците в годишния икономически форум Euromoney 2019, цитирани от "Уникредит".

Според предвижданията България, Словакия и Унгария ще покажат най-стабилния ръст на БВП за...
Финанси - dnevnik.bg
Традиционно лидерите на парламентарните сили откриха новия политически сезон с обещания и призиви за промяна. Председателят на парламента Цвета Караянчева поиска работа за осигуряване на просперитет на страната. Тя призова партиите да превърнат предстоящите избори в оспорвано спортменско състезание.

Без да споменава състоянието на властта, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов поиска победа на партията му на европейските и местни избори и повече евродепутати и...
Финанси - dnevnik.bg
Привлекателността на Франция в чужбина, която се възстановяваше с "безпрецедентна бързина" след избирането на Еманюел Макрон през май 2017 година, рязко намаля заради движението на "жълтите жилетки". Това заяви вчера Фредерик Санчес, председател на международния клон на Медеф (обединението на френските работодатели), предаде "Франс прес".

"Привлекателността на страната се срина", каза Санчес. Той допълни, че картините, показващи...
Финанси - dnevnik.bg

България може да се присъедини към еврозоната най-рано през 2022 г., заяви в Рига заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог и за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари Валдис Домбровскис пред репортер на БНР.

Ако България се справи безпроблемно с изпълнението на ангажиментите си, още през лятото на тази година ще получи зелена светлина за влизане в обменно-валутния механизъм ERM II, добави той.<br...
Финанси - dnevnik.bg
Регистрираните по ДДС търговци имат 80 дни да сменят софтуера за управление на продажбите си в търговските обекти и касовите си апарати, припомня НАП. Срокът за регистрираните по ДДС е 31 март 2019, а за фирмите без ДДС регистрация - до края на юни 2019 г.

"Срокът е изпълним, ако не се чака последният момент", каза заместник- изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров, цитиран в прессъобщението.

Уточнението идва ден след вчерашното...
Финанси - dnevnik.bg
Производителят на спортни автомобили "Астън Мартин" (Aston Martin) се подготвя за излизане на Великобритания от ЕС без споразумение, като е наел нов ръководител на веригата за доставки и е одобрил плановете за Брекзит, за да избегне закъснения, като използва различни от Дувър пристанища и самолетни превози. Това каза изпълнителният директор на британския автомобилостроител Анди Палмър, цитиран от "Ройтерс".

"Астън Мартин" е наел Джон Грифитс,...
Финанси - dnevnik.bg
Дания ще построи девет изкуствени острова в южната част на Копенхаген, за да се улесни настаняването на компании, съобщи вчера датското правителство, цитирано от "Франс прес".

"Насочили сме се към високотехнологични компании, но винаги има място за производството на всекидневни продукти", заяви правителствен представител пред националната информационна агенция "Рицаус бюро".

Населението на Копенхаген непрестанно се...
Финанси - dnevnik.bg
САЩ внасят в момента почти три четвърти от соята в ЕС, съобщи вчера Европейската комисия, показвайки желание да намали търговското напрежение преди посещението на високопоставени лица в областта на търговията от Брюксел във Вашингтон.

Търговските отношения между ЕС и Вашингтон се обтегнаха, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп увеличи вносните мита върху стоманата и алуминия през миналата година и заплаши да приложи подобни мерки и срещу европейския автомобилен...
Финанси - dnevnik.bg
Разходите за персонал на БНБ през тази година се увеличават с близо 10%, се вижда от бюджета на ведомството, внесен в Народното събрание. Общо за годината те са 32.5 млн. лв. като се увеличават с 2.9 млн. лв., или с 9.9% спрямо разходите да изтеклата 2018 г. Посочва се, че с 9% се вдигат разходите за служителите и с 0.4% тези за членовете на управителния съвет. Разходите за персонал представляват общо 28.8% от всички.

В документа се посочва, че повишението на разходите за...
Финанси - dnevnik.bg
Общата европейска валута, създадена официално на 1 януари 1999 г., изигра своята роля на щит срещу финансовата криза и за стабилизиране на цените. Недостатъчното изравняване между икономиките от еврозоната обаче изважда на показ крехкостта на една недовършена конструкция: по-конкретно липсата на общ бюджет и на истински банков съюз и капиталови пазари.

Еврото навърши 20 години и оцеля. Колко ли пъти му предсказваха провал и разпад още при неговото раждане, по време на...
Финанси - dnevnik.bg
Повечето икономисти очакват още една година на несигурност във Великобритания, като мнозина прогнозират по-слаб растеж, дори ако страната одобри окончателно споразумението за Брекзит преди излизането си от ЕС през март. Това съобщи днес в. "Файненшъл таймс", цитиран от ДПА.

По-голяма част от анкетираните от вестника 81 икономисти очакват забавяне на бизнес инвестициите и потребителските разходи през тази година независимо дали премиерът на Великобритания Тереза...
Финанси - dnevnik.bg
Бюджетът ще завърши с излишък и 2018 г. - за трета година по ред, съобщи пресцентърът на Министерството на финансите.

Очаква се към 31 декември бюджетното салдо да е положително от 163.5 млн. лв. или 0.2% от БВП сочат предварителните оценки на Министерството на финансите на базата на изпълнението на консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към края на ноември. В края на миналия месец излишъкът е 2.897 млрд. лв., но през декември правителството гласува...
Финанси - dnevnik.bg
Българската народна банка (БНБ) е приложила надзорни мерки спрямо четири банки, при които са установени нарушения на регулаторната рамка. Това се разбира от отчета на Централната банка за първото полугодие на 2018 г., цитиран от БНР. Имената на банките, които са били под надзор, не се споменават в документа.

От БНБ отчитат, че при някои банки има "недостатъчна ангажираност" на ръководствата в управлението на кредитния риск.

Според БНБ при...
Финанси - dnevnik.bg
Задава ли се нова финансова криза и как ще се отрази тя на България? Отговорът на този въпрос БТА потърси от икономисти, представители на бизнеса и синдикати. Повечето от тях са единодушни, че криза ще има, но не в размерите на 2008 - 2009 г., държавата обаче е готова да я посрещне, а хората трябва да бъдат предпазливи в разходите си и да започнат да спестяват с идеята поне половин година да могат да преживеят, ако останат без работа.

Все още официалните международни...
Финанси - dnevnik.bg


Българската народна банка пусна днес в обращение нова серия банкноти с номинална стойност 100 лв. Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите, които са в обращение. Промените в банкнотите от новата серия произтичат основно от въвеждането на нови защитни елементи.

На лицевата страна на банкнотата са изобразени портрет на писателя Алеко Константинов, фигури и елементи,...
Финанси - dnevnik.bg