Понеделник, 18 Юни 2018 г.
новини от последните 24 часа: 1694
Лупа
САЩ скоро ще обявят планове за налагане на мита върху стоманата и алуминия от Европейския съюз, може би още днес, пише в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от "Ройтерс" и "Франс прес".

Утре изтича крайният срок за временните изключения, направени от САЩ за планираните обмитявания на вносна стомана и алуминий.

Вестникът се позовава на запознати с темата източници, според които администрацията на Тръмп е готова да остави...
Финанси - dnevnik.bg
Европейската централна банка (ЕЦБ) обвини вчера Латвия пред най-висшия европейски съд, че незаконно е отстранила централния си банкер по-рано тази година, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА. ЕЦБ настоя поне част от правомощията му да бъдат върнати.

В безпрецедентен за ЕЦБ случай шефът на латвийската централна банка Илмар Римшевич бе задържан през февруари по обвинения в корупция и му бе забранено да работи като централен банкер, което пък го лиши от възможност...
Финанси - dnevnik.bg
Спирането на финансирането от Европейския съюз се предвижда като крайна мярка в бъдещия бюджет на съюза до 2027 г., заяви днес на пресконференция заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от БТА.

Ако държавите не вземат мерки по препоръките, отправени от еврокомисията, средства могат да бъдат размествани между различните фондове, а спирането на финансирането е крайна мярка. Предлагаме да закрепим връзката между изпълнението на препоръките...
Финанси - dnevnik.bg

Европейската комисия предлага да бъде създаден нов социален фонд с бюджет от 101.2 млрд. евро за периода 2021 - 2027 г., предаде пресслужбата на институцията.

Европейският социален фонд плюс (ЕСФ+) ще бъде по-гъвкава и опростена версия на настоящия Европейски социален фонд, като в него се сливат вече съществуващи фондове и програми. Програмите по ЕСФ+ ще се концентрират по-специално върху предизвикателствата, установени в рамките на европейския семестър и европейския...
Финанси - dnevnik.bg
Трябва да се опитаме в следващия програмен период чрез възможностите и на европейските средства, но и чрез националната ни политика за регионално развитие да търсим възможностите и на по-малките и периферните населени места да развиват своя потенциал. Това заяви Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, преди конференция, посветена на териториалното бъдеще на ЕС. Изказването й дойде, след като вчера Европейската комисия обяви предложенията си за кохезионната...
Финанси - dnevnik.bg
Европейската комисия публикува във вторник дългосрочните си планове за кохезионната политика – парите и програмите, целящи намаляване на регионалните различия в блока, пише "Политико".

Това финансиране съставлява около една трета от сегашния седемгодишен бюджет на съюза. В някои страни политиката има огромен ефект. В Полша например над 60% от публичните инвестиции между 2015 и 2017 г. идват именно от кохезионните еврофондове.

С излизането...
Финанси - dnevnik.bg
Европейската комисия предложи увеличаване на средствата за Италия и други южни държави, засегнати от икономическата и мигрантската криза, и намаляване на фондовете за централните региони в блока, предаде "Ройтерс".

Предложението на еврокомисията за регионалното развитие и политиката на сближаване в ЕС след 2020 г. ще доведе до намаляване на т.нар. кохезионни фондове за централните държави, защото те отбелязват по-бърз растеж и са преодолели световната финансова...
Финанси - dnevnik.bg
Европейската комисия предлага бюджетът за политиката на сближаване (или кохезионната политика) за България да нарасне със 7.58% за периода 2021 - 2027 г., съобщи "Капитал". Днес пресслужбата на еврокомисията обяви предложенията си за регионалното развитие и политиката на сближаване в ЕС след 2020 г. с посочени конкретни сумиза всяка страна.

В настоящи цени за периода 2014 - 2020 г. България е предвидено да получи 8.099 млрд. евро от кохезионните фондове. За...
Финанси - dnevnik.bg
Европейската комисия представи днес предложенията си за регионалното развитие и политиката на сближаване в ЕС след 2020 г., предаде пресслужбата на институцията.

Бъдещата политика на сближаване, позната също като кохезионна политика, разполага с бюджет от 373 млрд. евро за поети задължения за периода 2021 - 2027 г. В съобщението си Еврокомисията посочва, че ще продължи насочването на ресурсите към регионите, които трябва да положат най-много усилия, за да се изравнят с...
Финанси - dnevnik.bg
Работниците, временно командировани в друга държава на Европейския съюз, ще трябва да получават еднакво заплащане за еднаква работа на едно и също място според нов проект, приет от Европейския парламент във вторник, предаде пресслужбата на институцията.

Новите правила, които бяха приети с 456 гласа "за" срещу 147 "против" и 49 въздържали се, имат за цел да осигурят по-добра защита на командированите работници и справедлива конкуренция за...
Финанси - dnevnik.bg
Задълбочаването на политическата криза в Италия разтърси пазарите и доведе до втори ден на спад на италианските и европейски борси, предадоха световните агенции.

Карло Котарели, който бе номиниран от италианския президент Серджо Матарела да състави правителство, се очаква да представи днес списъка с кандидати за новия кабинет, но инвеститорите остават скептични, посочва "Асошиейтед прес".

Италианският фондов пазар започна днешната търговия...
Финанси - dnevnik.bg
Контролът, който Държавната комисия по хазарта (ДКХ) осъществява над хазартната дейност в страната е неефективен, установяването и санкционирането на нарушенията е ненавременно и неефикасно, а проверките на игралното оборудване са ненавременни. Това са изводите на отговорното за дейността на комисията Министерство на финансите, което предлага реорганизация на контролното звено.

В проекта за промени на устройствения правилник на комисията и документите към него,...
Финанси - dnevnik.bg
След седмици неяснота около първоначалното предложение на Европейската комисия за следващия многогодишен бюджет на ЕС Европейският парламент събра свои собствени данни, които показват разликите между предстоящия период на финансиране (2021 - 2027 г.) и предишния (2014 - 2020 г.), пише EUobserver.

Комисията не е публикувала сравнение за двете най-големи политики – селскостопанската и кохезионната – а евродепутатите се опасяват, че планираните съкращения са по-дълбоки от...
Финанси - dnevnik.bg
Европейската комисия нареди на Германия да си възстанови от големи потребители суми, възлизащи вероятно на милиони евро, които представляват отстъпка в цената на електроенергията, предаде ДПА.

Причината за разпоредбата е, че според Европейската комисия изключенията, направени за тези потребители през 2012-2013 година, нарушават европейските норми.

Всички потребители на електроенергия трябва да плащат на операторите на електропреносната мрежа за...
Финанси - dnevnik.bg
Чехия смята своята валута за по-изгодна от еврото, заяви премиерът Андрей Бабиш, цитиран от ДПА.

"Много съм доволен от чешката крона и смятам, че тя е много полезна за нашата икономика, защото Чешката национална банка има възможността да се намеси в случай на проблем", заяви вчера премиерът на откриването на фестивал в Бърно.

Словашкият му колега Петер Пелегрини, който също бе на фестивала по случай 100 години от основаването на...
Финанси - dnevnik.bg