Сряда, 19 Декември 2018 г.
новини от последните 24 часа: 3015
Лупа
Премиерът на Италия Джузепе Конте обеща нов бюджет "през следващите часове" в опит да бъде избегната наказателната процедура срещу страната му, предаде "Франс прес".

"Целта ми е да избегнем налагането на наказателна процедура срещу Италия, която ще засегне страната ни, но може да засегне и Европа. На път съм да представя предложение, което ЕС не би могъл да не вземе под внимание. Това ще стане през следващите часове", каза той в интервю днес...
Финанси - dnevnik.bg
Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P Global Ratings) потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB-/A-3'. Перспективата пред рейтинга също се потвърждава и остава положителна, съобщи Министерството на финансите.

В обобщения коментар на S&P Global Ratings се казва, че паричните условия в България продължават да се подобряват, нарастването на кредитите подкрепя...
Финанси - dnevnik.bg
Италианският вицепремиер Луиджи ди Майо изрази увереност за разговорите с Европейската комисия за бюджета на страната въпреки препоръките на представители на държавите членки да се започне процедура за прекомерен дефицит срещу Италия, предаде EurActiv.

"Вярвам, че трябва да продължим диалога с ЕС за закона за бюджета, без обаче да предаваме италианския народ", заяви Ди Майо.

На 21 ноември зам.-председателят на еврокомисията, отговарящ за...
Финанси - dnevnik.bg

Лондонското Сити - един от водещите финансови центрове в света - може да загуби до 800 млрд. евро заради прехвърлянето на дейността на международни банки и други финансови институции в германският Франкфурт на Майн заради Брекзит. Това съобщи днес британският в. "Гардиън", позовавайки се на организацията Frankfurt Main Finance.

По данни на организацията над 30 банки и финансови компании са избрали за място на работата си Франкфурт. Сред банковите групи, които...
Финанси - dnevnik.bg
Словашкият премиер Петер Пелегрини заяви вчера, че относително по-бедните страни членки на ЕС са готови да увеличат приноса си в общия бюджет след излизането на Великобритания, за да запазят на сегашното им равнище финансирането на кохезионната политика и земеделието, предаде "Франс прес".

"Смятаме, че ЕС трябва да продължи да подкрепя финансово тези приоритети в същия обем (паричен), в който го прави и днес", заяви Пелегрини в Братислава след края на...
Финанси - dnevnik.bg
Румъния може да "вдига скоростта", за да фиксира валутния си курс към еврото през 2024 година, но не се състезава с България по пътя към еврозоната, тъй като първо трябва да бъде сигурна, че икономиката й е достатъчно стабилна, съобщава "Блумбърг".

Трите най-нови страни, членки на ЕС - България, Румъния и Хърватия, чертаят планове за преминаване към еврото в момент, в който представители на ЕС настояват за по-строго проучване на потенциалното членство...
Финанси - dnevnik.bg
Протестът на белгийските "жълти жилетки" постигна целта си и днес цената на дизела достигна равнищата от август, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Понижената цена се отнася и при продажбата на мазут за отопление. Този резултат идва на фона на остри противоречия в обществото, довели до зрелищен сблъсък между средната класа и най-бедните слоеве от населението.

Местни медии поясниха похвата при ценообразуването на горивата в страната....
Финанси - dnevnik.bg
При която и да е форма на Брекзит Великобритания ще бъде по-бедна в икономическо отношение, отколкото ако остане в съюза, показа анализ на британското правителство, цитиран от Би Би Си.

Според официалните данни британският брутен вътрешен продукт може да намалее с до 3.9% след 15 години, ако се осъществи планът за Брекзит на премиера Тереза Мей. При излизане от ЕС без сделка икономиката ще се свие с до 9.3%.

В изчисленията не се посочват конкретни...
Финанси - dnevnik.bg
В опит да разсее протестите срещу високите данъци върху горивата президентът на Франция Еманюел Макрон предложи на всеки три месеца да се прави преглед на данъка за дизела и бензина, за да се вземат предвид движенията в световните цени, предаде "Ройтерс".

Преди време френските власти съобщиха, че от 1 януари 2019 г. цената на бензина ще се повиши с 3 евроцента, а на дизеловото гориво - с 6.5 евроцента на литър. Един от компонентите на по-високите цени е...
Финанси - dnevnik.bg
Липсата на квалифицирани работници в научния и технологичния сектор в Германия достигна ново рекордно високо ниво, се посочва в публикувано вчера проучване на Института за икономически изследвания в Кьолн, цитирано от ДПА.

Специализираните компании не са могли да запълнят 337 900 свободни работни места през октомври, основно в сектора на математиката, изчисленията, науката и технологията, според доклада.

Данните са нов рекорд, съобщава институтът,...
Финанси - dnevnik.bg
Протестите срещу цените на горивата във Франция отразяват растящата липса на връзка между градските и селските региони, която може да де окаже катастрофална за центристкото управление на президента Еманюел Макрон, пише в свой анализ Кристофър Дембик, ръководител на макро анализите в Saxo Bank.

Преди време френските власти съобщиха, че от 1 януари 2019 година цената на бензина ще се повиши с 3 евроцента, а на дизеловото гориво - с 6.5 евроцента. Един от компонентите на...
Финанси - dnevnik.bg
Лихвите по държавните облигации на Италия се понижиха, а борсовите котировки се повишиха днес, след като италианското популистко правителство изрази готовност да вземе предвид искането на Европейската комисия за коригиране на големите бюджетни разходи, предвидени за догодина, предаде ДПА.

Брюксел заплаши с наказателни мерки Италия, след като Рим заложи в бюджета си дефицит от 2.4 процента от брутния вътрешен продукт за догодина.

Ако като част от...
Финанси - dnevnik.bg