Понеделник, 18 Февруари 2019 г.
новини от последните 24 часа: 3489
Лупа
Близо 15 години активна работа, изминати 45 километра по повърхността на Марс, стотици хиляди снимки и огромна база данни за произхода на планетата. Това е само част от живота на марсохода Opportunity, чиято мисия официално беше прекратена от НАСА.

Апаратът беше засегнат сериозно лятото на 2018 г. от една от най-големите пясъчни бури през последните години на Марс, покрила близо една четвърт от планетата. Марсоходът спря да работи заради отслабване на акумулаторите и...
Технологии - dnevnik.bg
Изследователски екип в Съединените щати твърди, че е създал базирана на изкуствен интелект програма, която свободно съставя текстове, разказват Би Би Си и сп. Wired.

Учените обаче отказват да покажат откритието си - те твърдят, че технологията може да се използва за "злонамерени" цели.

Става въпрос за екипа OpenAI в Сан Франциско - институт, създаден преди няколко години и подкрепян от предприемачи като Илън Мъск и Питър Тийл....
Технологии - dnevnik.bg
"Амазон" (Amazon) внезапно се отказа от плановете си за нова голяма централа в Ню Йорк, която би разкрила 25 000 работни места в града. Компанията промени намеренията си, след като политици и активисти възразиха срещу данъчните облекчения от близо 3 милиарда долара, обещани на и без това една от най-богатите и мощни компании в света.

Тя планираше да похарчи 2.5 милиарда долара за централата си в Ню Йорк, избирайки района отчасти заради многото специалисти във...
Технологии - dnevnik.bg

Европа сложи каишка на американските технологични компании – с това заглавие "Политико" коментира постигането на политически компромис за директивата за авторското право тази седмица. (Повече за нея четете тук.)

Това е сигнал колко уверена е Европа в желанието си да ръководи сектора, особено що се отнася до вървящия в момента дебат за дигиталните данъци. Тя печели и предимството на атакуващия първи – като въвежда строги правила по теми от данъците до...
Технологии - dnevnik.bg
Измина година от пресконференцията на директора на американската космическа агенция НАСА Робърт Лайтфут, в която той обяви, че ръководената от него организация си поставя за цел да върне хората на Луната. За целта той се договори с президента на САЩ Доналд Тръмп за бюджет от почти 20 млрд. долара, който е предвиден за започване на изследователски мисии до естествения спътник на Земята.

12 месеца по-късно администраторът на НАСА Джим Бриденстин обяви, че очакват през 2028...
Технологии - dnevnik.bg
Европа трябва да договори обща позиция по въпроса дали китайската фирма "Хуауей" може да осигурява оборудване за следващото поколение 5G мобилни мрежи, заяви министерството на технологиите на Австрия, цитирано от "Ройтерс".

Европейската комисия обмисля де факто забрана за оборудване на "Хуауей" за 5G мрежи заради опасения за сигурността. През седмицата държавният секретар на САЩ Майк Помпео и вицепрезидентът Майк Пенс лобираха сред европейски...
Технологии - dnevnik.bg


Американската космическа агенция НАСА обяви края на една от най-успешните си и дълготрайни мисии за междупланетарно проучване. Става въпрос за марсохода Opportunity, който кацна на Марс през януари 2004 г. Така 15 години по-късно, след направени хиляди снимки и изпратени големи количества данни за Червената планета, Opportunity спря да комуникира със Земята.

Апаратът беше засегнат сериозно лятото на 2018 г. от една от най-големите пясъчни бури през...
Технологии - dnevnik.bg
Висшата лига разглежда възможността да стартира своя собствена платформа за стрийминг услуги, подобна на "Нетфликс", съобщава "Таймс". Стремежът на ръководството на лигата е да увеличи приходите си от излъчване на мачовете, които намаляха при подписването на последния договор с телевизионните компании.

Премиършип продаде телевизионните права за срока 2019-22 г. за сумата от 4.6 милиарда паунда на Sky Sports и BT Sport. Сумата е по-ниска от рекордните...
Технологии - dnevnik.bg
Трите основни институции на ЕС - Парламентът, Комисията и Съветът, постигнаха съгласие по директивата за авторското право, която ще промени интернет, какъвто го познаваме.

Последният проблем - да се направи ли изключение за малките и средни предприятия, бе решен като извън обхвата на директивата бяха оставени компаниите на по-малко от три години, с годишен оборот под 10 млн. евро или с по-малко от 5 млн. уникални потребители месечно.

Според...
Технологии - dnevnik.bg
Все повече смарт технологии биват интегрирани в автомобилите. Изкуственият интелект може да реагира по-бързо от хората, а той започва да бъде използван и при автомобилните гуми. Проучване, поръчано от финландския производител "Нокиан тайърс", се опита да разбере какво очакват водачите от тях. То е проведено в пет държави - Германия, Италия, Франция Чехия и Полша и обхваща 4100 души, дали по няколко отговора на въпроса.

Първото, което потребителите искат, са...
Технологии - dnevnik.bg
Ако "Дневник" беше човек, днес щеше да получи право да гласува на избори.

А защо гласуват 18-годишните? Често отговорите са "Защото всички правят така" или "Така ми казаха, че трябва".

Ние сме от тези, които винаги са искали да се чуе гласът им, да се промени нещо към по-добро. И вече 18 години предлагаме нещо различно от "Защото всички правят така", докато наблюдаваме как медиите от групата "Така ми...
Технологии - dnevnik.bg
Европейският парламент съобщи, че добавя като извънредна точка в дневния ред на тазседмичната си сесия в Страсбург въпроса с китайските технологии.

В сряда евродепутатите ще обсъдят с Европейската комисия и със Съвета "заплахите за сигурността, свързани с нарастващото технологично присъствие на Китай в ЕС и възможните съвместни действия за ограничаването им". През март се предвижда Европарламентът да гласува резолюция по този въпрос.

През...
Технологии - dnevnik.bg
Само три месеца след като НАСА обяви, че е установила метеоритен кратер с размерите на Париж под ледовете на Гренландия, днес американската космическа агенция съобщи, че е направила второ подобно откритие. Първият открит кратер се намира под ледника Хиавата, а вторият - на 185 км от него.

Екипът на НАСА е използвал сателитни данни за ледената повърхност на Гренландия, както и измерванията на радара на агенцията, който изследва ледената покривка на Земята. Чрез тях е...
Технологии - dnevnik.bg
Холандската частна компания Mars One Ventures, която организираше еднопосочна мисия до Марс, банкрутира. Това оповести Градският съд в Базел, цитиран от "Форбс". В швейцарския град се намира централата на фирмата майка, която притежава Mars One, след като я закупи през 2016 г. Решението за обявяването на несъстоятелността ѝ е взето в средата на януари.

В момента в сметките на компанията има по-малко от 25 хил. долара. По първоначална информация фирмата е успяла...
Технологии - dnevnik.bg