Неделя, 08 Декември 2019 г.
новини от последните 24 часа: 4069
Лупа
От днес, 18 октомври, влизат в сила митата, които САЩ наложиха на редица стоки и услуги от страните от ЕС.

В списъка попаднаха британските, германските, испанските и френските самолети, като митата за тях са 10 процента. Единственото изключение е за военната техника. Митата върху селскостопански продукти за голяма част от страните в съюза са 25 процента.

Включени са млечни продукти: сирената чедър, ементал, гауда, грюер, едам, пармезан, проволоне,...
Финанси - dnevnik.bg
След влизането в сила днес на американските митнически санкции срещу европейски стоки на стойност 7.5 милиарда долара ЕС няма друг избор, освен да приеме ответни мерки, заяви еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом, цитирана от световните агенции.

"Съжаляваме за решението на САЩ да въведат мита. Това не ни оставя друг избор, освен да въведем наши мита по делото за "Боинг" (Boeing)", заяви Малмстрьом, цитирана от ДПА.

САЩ...
Финанси - dnevnik.bg
Под заглавие "Посрещнете най-влиятелната жена във Вашингтон, която не се казва Нанси" изданието "Политико" публикува голяма статия за новия управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева и предизвикателствата, които я чакат на този пост. Изданието отбелязва, че новият шеф на МВФ трябва да обедини света в момент, в който водещите икономики спорят относно глобалното икономическо забавяне и вдъхновената от Тръмп търговска война, пише БТА.<br...
Финанси - dnevnik.bg

Европейският съюз има нужда от по-свободни бюджетни политики и промяна на фискалните правила, заяви бъдещият еврокомисар по икономиката Паоло Джентилони, цитиран от "Ройтерс".

Джентилони написа в статия в италианския в. "Соле вентикуатро оре", че правилата на ЕС за дефицита и дълга не трябва да бъдат пренебрегвани, но е необходимо да бъдат преразгледани и осъвременени.

"Време е страните, които имат фискално пространство, да...
Финанси - dnevnik.bg
В края на октомври Марио Драги ще предаде щафетата на Кристин Лагард начело на Европейската централна банка (ЕЦБ). "Франс прес" се спира на ключовите моменти в осемгодишния мандат на италианеца, ръководил ЕЦБ със силови методи, които бяха оспорвани.

Да се спаси еврото

Още с идването си на поста президент на ЕЦБ в края на 2011 година Марио Драги трябваше да ръководи банката на една еврозона, която беше напът да изпадне в рецесия. Страни с...
Финанси - dnevnik.bg
В писмо, изпратено до финансовия министър на Италия Роберто Гуалтиери, Европейската комисия посочва, че проектобюджетът на страната за идната година би могъл да се окаже в нарушение на фискалните правила на ЕС, и настоява за разяснения от правителството, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Писмото с дата 22 октомври е подписано от еврокомисарите с икономически ресори Валдис Домбровскис и Пиер Московиси. В него се посочва, че предварителната оценка на...
Финанси - dnevnik.bg
Европейската комисия заяви, че проектобюджетите на Франция и Италия (повече за нея четете тук) за следващата година може да нарушат фискалните правила на Европейския съюз и в писма до финансовите министри на страните поиска разяснения до сряда, предаде "Ройтерс".

Брюксел излезе с предупреждения и към още няколко държави – Финландия заради разходите и Испания, Португалия и Белгия, които са предали непълни бюджетни планове заради скорошни избори.
<br...
Финанси - dnevnik.bg
Министерството на финансите публикува днес проектобюджета за 2020 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза (АСБП) за периода 2020-2022 година, която представлява мотивите към законопроекта. Документите могат да бъдат прочетени тук.

Както беше обещано, в него се залага 10-процентно увеличение на заплатите в бюджетната сфера. Увеличението на субсидията за общините е с 450 млн. лв.

Проектът трябва да бъде одобрен от правителството и внесен в...
Финанси - dnevnik.bg
Европа трябва да направи скок в интеграцията и да създаде институциите, необходими за икономическа стабилизация, тъй като паричната политика губи авторитет. Това заяви вчера оттеглящият се президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, цитиран от "Ройтерс".

Изправена пред години на кризи и слаб растеж, ЕЦБ изчерпа традиционния си политически арсенал и сега разчита на неизпробвани, неконвенционални инструменти, за да стимулира икономиката, отбелязва...
Финанси - dnevnik.bg
До края на април следващата година ще бъдат финализирани процесите за влизане на България в ERM II и Банковия съюз, прогнозира пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов.

Той коментира информацията, че Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) е дал положителна оценка за приемането на България в банковия съюз и във валутния механизъм ERM II, наричан още "чакалнята на еврозоната". Сега остава кандидатурата на...
Финанси - dnevnik.bg
Отчетът на Първа инвестиционна банка (ПИБ) за третото тримесечие на годината показва загуба от 29.5 млн. лева, съобщи capital.bg. Изданието посочва, че банката вече работи по това да отрази в баланса си наложените от Европейската централна банка мерки след прегледа на качеството на активите й.

Загубата се дължи основно на солидни обезценки в корпоративния портфейл на ПИБ, където проверката на ЕЦБ откри най-сериозни проблеми и наложи корекции за над 400 млн. евро.<br...
Финанси - dnevnik.bg
Ако изпълнението на бюджета за тази година позволи, ще бъдат отпуснати целево още пари за строителството на автомагистрала "Хемус". Става въпрос за участъка след Велико Търново до пътен възел Белокопитово. Това съобщава финансовият министър Владислав Горанов в интервю за "Капитал", публикувано в новия брой на седмичника. Той посочва, че за него това се най-смислено похарчените средства. Допълва, че по предварителни оценки на пътната агенция за участъка са нужни около 800-850...
Финанси - dnevnik.bg
Индия би следвало да води разговори с ЕС за споразумение за свободна търговия. Това обяви вчера правителството, ден след като отказа да се присъедини към подкрепяния от Китай регионален търговски пакт поради опасения индийският пазар да не бъде залят с евтини китайски стоки, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Министърът на търговията и промишлеността Пиюш Гоял заяви, че сектори като бижутерийната, текстилната индустрия и земеделието настояват за търговско...
Финанси - dnevnik.bg
Правителството одобри проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за платежните услуги и платежните системи, които поставят изискване за изравняването на таксите за презгранични плащания в евро в рамките на ЕС и за плащания в левове в страната, съобщи правителствената информационна служба.

С предлаганите изменения и допълнения се цели прилагане на изискванията на законодателството на Европейския съюз към регулативната рамка за платежните услуги, както и...
Финанси - dnevnik.bg
Вече седем поредни години европейската икономика се намира в растеж и се очаква тя да продължи да се разраства през 2020 г. и 2021 г. Пазарите на труда остават динамични и безработицата продължава да намалява. Външната среда обаче не е толкова благоприятна и несигурността продължава да е голяма, което засяга особено производствения сектор, преминаващ също през структурни промени. В резултат на това европейската икономика, изглежда, се насочва към продължителен период на по-слаб растеж и слаба...
Финанси - dnevnik.bg