Петък, 18 Октомври 2019 г.
новини от последните 24 часа: 4156
Лупа
След влизането в сила днес на американските митнически санкции срещу европейски стоки на стойност 7.5 милиарда долара ЕС няма друг избор, освен да приеме ответни мерки, заяви еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом, цитирана от световните агенции.

"Съжаляваме за решението на САЩ да въведат мита. Това не ни оставя друг избор, освен да въведем наши мита по делото за "Боинг" (Boeing)", заяви Малмстрьом, цитирана от ДПА.

САЩ...
Финанси - dnevnik.bg
От днес, 18 октомври, влизат в сила митата, които САЩ наложиха на редица стоки и услуги от страните от ЕС.

В списъка попаднаха британските, германските, испанските и френските самолети, като митата за тях са 10 процента. Единственото изключение е за военната техника. Митата върху селскостопански продукти за голяма част от страните в съюза са 25 процента.

Включени са млечни продукти: сирената чедър, ементал, гауда, грюер, едам, пармезан, проволоне,...
Финанси - dnevnik.bg
Растежът на потребителските кредити е в рамките на 20% годишно, а на ипотечните - около 14% годишно, което е най-големият растеж за последните 10 години. Здравословно е ръстът да е около 10%, трябва да се внимава повече. Това коментира пред БНТ председателят на Асоциацията на банките в България и изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов.

"Хората трябва да внимават. Трябва да имат едно наум, трябва да си оставят резерви, трябва да си оставят буфери, да преценяват...
Финанси - dnevnik.bg

Банките масово подготвят повишение на таксите, които събират, за да компенсират поевтиняването на лихвите по заемите, съобщава в. "Сега", като уточнява, че няколко финансови институции вече са обявили тези си намерения на сайтовете си.

От началото на октомври ОББ двойно ще завиши комисионата за вноска на каса на суми над 3 хил. лв. Институцията повишава таксата за преводи от и по сметка в системата на ОББ, при междубанкови преводи, при директен дебит - услугата,...
Финанси - dnevnik.bg
Вече е достъпно приложението, чрез което всеки гражданин може да разбере какви негови лични данни са били неправомерно разпространени, след като сървър на НАП бе успешно атакуван и данните на над 5 млн. българи станаха публично достояние.

Електронната услуга е публикувана в специално разработен сайт, чрез който НАП ще продължи да информира засегнатите, съобщават от приходната администрация.

Справката за това какви лични данни са били неправомерно...
Финанси - dnevnik.bg
За 2017 г. България е пропуснала да събере данък добавена стойност (ДДС) за 625 милиона евро (11 на сто), показват данни, представени днес от Европейската комисия. Общо държавите в ЕС не са събрали 137 млрд. евро приходи от данъка върху добавената стойност.

В сравнение с предишни години разликата между дължимия и събрания ДДС е по-малка, но все още е значителна, се посочва в съобщението на комисията. Тази значителна разлика между дължимия и събрания ДДС отново показва...
Финанси - dnevnik.bg
Кристалина Георгиева е обсъдила днес с шефове на българските институции приоритетите си като кандидат за управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) и е получила тяхната подкрепа. Това съобщи самата Георгиева в профила си във "Фейсбук"

"Продуктивни срещи с премиера Бойко Борисов, министъра на външните работи Екатерина Захариева, министъра на финансите Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев. Благодаря за подкрепата!" написа тя в...
Финанси - dnevnik.bg
Съоснователят и изпълнителен директор на германската дигитална банка N26 Валентин Щалф е Европейски мениджър на годината на European Business Press (EBP), съобщи "Капитал". Наградата му беше обявена по време на годишната среща на организацията на европейските бизнес медии в София, домакин на която беше българският седмичник.

Щалф основава N26 през 2013 г. заедно с дългогодишния си приятел Максимилиян Тайентал и успява да я превърне в една от най-популярните...
Финанси - dnevnik.bg
Службата за контрол върху застрахователните компании на Кипър публикува допълнителни упътвания за кредиторите след откриване на производство по ликвидация на Olympic Insurance Co. Ltd. - дружеството, извършващо дейност на територията на България чрез "Застрахователна компания Олимпик - клон България", съобщи Комисията за финансов надзор.

След като на 30 юли съд в Никозия реши да открие производство по ликвидация на компанията, вече е публикувано и "Упътване...
Финанси - dnevnik.bg
Италия иска реформа на бюджетните правила на Европейския съюз, за да се ускори икономическото възстановяване, заяви вчера премиерът Джузепе Конте, цитиран от "Ройтерс".

"Искаме да преразгледаме Пакта за стабилност и растеж, така че правилата на ЕС да помагат за растежа и устойчивото развитие в Италия и в цяла Европа", подчерта Конте по време на дебат в Сената.

Според европейски служители и документ на финландското председателство...
Финанси - dnevnik.bg
Германският канцлер Ангела Меркел е под натиск да се откаже от съкровената си позиция за балансиран бюджет и да отблъсне опасността от рецесия, като увеличи държавните разходи след вълна от мрачни икономически данни.

Ангела Меркел някога обичаше да се представя като швабска домакиня. В Германия те са известни с предпазливото си отношение към разходите в домакинството.

През 2008 година нейната реакция спрямо глобалния финансов крах и последвалата...
Финанси - dnevnik.bg
На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации от гражданите и фирмите, съобщи Националната агенция за приходите.

Физическите и юридическите лица имат възможност еднократно да поправят данните, които са посочили съответно в годишната декларация за облагане на доходите и във формуляра за облагане с корпоративни данъци.

Това става с подаването на еднократна коригираща декларация след изтичане на срока за подаване на годишната...
Финанси - dnevnik.bg
Гърция предложи официално на Международния валутен фонд да погаси предсрочно част от своя дълг към него, предаде ДПА, цитирайки финансовия министър на страната Христос Стайкурас.

"Това ще повиши доверието към нашата страна и ще й даде самоувереност", каза Стайкурас, подписвайки вчера молбата към Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) и към Еврогрупата.

Процедурата може да отнеме няколко седмици, тъй като правителствата на някои страни...
Финанси - dnevnik.bg
Германия иска бюджетът на ЕС за 2021-2027 г. да не превишава 1% от икономиката на континента, значително под сумата, предложена от Европейската комисия, се посочва в документ, цитиран от "Политико". Това съответства на вижданията на някои страни, сред които Холандия и Швеция, които настояват за по-малък бюджет след Брекзит.

Излизането на Великобритания от ЕС е значим фактор за позицията на Берлин според документа, който бе представен на финландското...
Финанси - dnevnik.bg
Европейският парламент подкрепи Кристин Лагард за следващ президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), откривайки пътя тя да бъде първата жена на поста, предаде "Ройтерс". Евродепутатите гласуваха с 394 гласа "за", 206 "против" и 49 "въздържал се" по време на пленарно заседание в Страсбург.

"Кристин Лагард е отличен избор и има пълната ми подкрепа", заяви Людек Нийдермайер, чешки дясноцентристки евродепутат, по време...
Финанси - dnevnik.bg