Понеделник, 18 Февруари 2019 г.
новини от последните 24 часа: 3490
Лупа
Сделката по придобиването на "Сосиете женерал експресбанк" от страна на Банка ДСК е приключила, а процесът по интеграция на двете банки, вече собственост на унгарската "ОТП груп", се очаква да приключи през 2020 г. Процесът ще бъде ръководен от настоящия главен изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова. Това обяви на пресконференция в София Шандор Чани, главен изпълнителен директор на Банка ОТП.

Макар и не съвсем ясно казано, от обясненията...
Финанси - dnevnik.bg
Европейската комисия публикува днес плана си за търговско споразумение със Съединените щати, в който отново заявява категоричния си отказ в него да бъде включено селското стопанство, предаде БТА.

Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом подчерта, че е подготвила списък с продукти в отговор на наказателните мита на президента на САЩ Доналд Тръмп, в случай че администрацията във Вашингтон изпълни заплахите си да обложи внасяните от ЕС автомобили.
<br...
Финанси - dnevnik.bg
Европейският парламент прие създаването на първия инструмент на равнище ЕС за подлагането на скрининг на преките чуждестранни инвестиции от съображения за сигурност с цел защитата на стратегически сектори, предаде пресслужбата на институцията.

Макар ЕС да остава отворен за инвестиции, преките чуждестранни инвестиции ще трябва да подлежат на проверка, за да се установи дали представляват заплаха за стратегическите интереси на ЕС. Новите разпоредби за начина за извършването...
Финанси - dnevnik.bg

Банките трябва да уеднаквят таксите за трансгранични плащания в евро и за вътрешните плащания и да направят по-прозрачни разходите за превалутиране, гласят нови правила, приети днес от Европейския парламент.

Евродепутатите одобриха нови правила, с 532 гласа "за", 22 гласа "срещу" и 55 гласа "въздържал се", които слагат край на дискриминацията срещу ползвателите на платежни услуги в рамките на ЕС, но извън еврозоната. Докато потребителите в...
Финанси - dnevnik.bg
Германската икономика едва е успяла да избегне рецесия в края на 2018 година, информира ДПА. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е останал без промяна през четвъртото тримесечие, обяви днес федералната статистическа служба в първоначална оценка.

През третото тримесечие германската икономика се сви с 0.2 на сто, отчитайки намаляване на БВП за първи път от 2015 година. Негативни цифри за динамиката на БВП през последните месеци на миналата година биха означавали...
Финанси - dnevnik.bg
Европейският парламент подкрепи споразуменията за свободна търговия и за защита на инвестициите между ЕС и Република Сингапур, служещи за модел за допълнително сътрудничество с Югоизточна Азия, предаде пресслужбата на институцията.

Споразумението за свободна търговия, което парламентът подкрепи с 425 гласа "за" срещу 186 гласа "против" и 41 "въздържал се", премахва на практика всички мита между двете страни в рамките на пет години. То ще...
Финанси - dnevnik.bg
Пари, преведени от Държавната петролна компания на Венецуела, са постъпили по сметки в банка в България, след което част от тях са били трансферирани в други страни, съобщи днес главният прокурор Сотир Цацаров. Според директора на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Димитър Георгиев става въпрос за милиони евро.

Двамата дадоха изявление след среща при премиера Бойко Борисов с посланика на САЩ Ерик Рубин. Схемата е била разкрила след получена...
Финанси - dnevnik.bg
Германският трудов пазар ще има нужда от поне 260 хил. имигранти годишно в средносрочен до дългосрочен план и много от тях ще трябва да дойдат от страни извън ЕС. Това сочи изследване, публикувано днес и цитирано от ДПА.

Според проучването, направено за института "Бертелсман", населението на страната в трудоспособна възраст ще се свие с около 16 милиона души, или около една трета, до 2060 г. заради застаряването и ниската раждаемост.
<br...
Финанси - dnevnik.bg
Холандското правителство каза, че разговаря с 250 компании за преместването на техните дейности от Великобритания в Холандия преди Брекзит, планиран за 29 март, предаде "Ройтерс".

Министерството на икономиката съобщава в свой доклад, че специална програма е довела 42 компании или клонове и е привлякла 1923 работни места от Великобритания в Холандия през миналата година. Сред тях са японската инвестиционна банка Норичукин, медийната компания "Ти Ви Ти...
Финанси - dnevnik.bg
Берлин планира да поеме контрола върху дялове в определени германски стратегически компании, заплашени от чуждестранни инвестиции. Това е пореден удар, насочен към Китай, и отказ от германската либерална доктрина, според която пазарът решава всичко.

"В определени критични случаи и за ограничен период от време държавата би могла сама да придобива дялове от дадена компания", обяви във вторник министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер, който е от...
Финанси - dnevnik.bg
"Трансперънси интернешънъл" разкритикува днес липсата на прозрачност на Еврогрупата, изработила и приложила спасителни планове с драстични икономии за Гърция и други изпаднали в криза страни, предаде "Франс прес".

"За институция, чиито решения са имали отражение върху живота на милиони европейци, има доста мистериозни неща, свързани с Еврогрупата", отбелязва в свой доклад неправителствената организация за борба с корупцията.
<br...
Финанси - dnevnik.bg
Британската икономика може да спре да расте или да се свие с наближаване на Брекзит и забавянето на растежа на световната икономика, предаде "Ройтерс", позовавайки се на проучване. Компаниите в доминиращия сектор на услугите отчетоха съкращение на работните места за първи път от шест години и намаляване на поръчките.

Индексът на мениджърите по доставките (PMI) за сектора на услугите на (IHS Markit) и Британския институт за закупуване и снабдяване (CIPS) се е...
Финанси - dnevnik.bg
Икономиката на Италия официално е в рецесия, след като статистически данни отчетоха вчера намаляване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0.2 на сто през последното тримесечие на 2018 година, предадоха световните агенции.

През третото тримесечие на миналата година италианската икономика се сви с 0.1 на сто. Италия, която вече понесе силен икономически спад след финансовата криза от 2008 година, сега е единствената голяма световна икономика, както и единствената страна в...
Финанси - dnevnik.bg
Европейската комисия утвърди окончателно мита от 25 на сто за вноса на стомана, за да защити европейските производители от засиления внос от всички части на света, дължащ се до известна степен на въведените от САЩ вносни мита за металите. Европейските мита влизат в сила от утре и ще действат до средата на 2021 година.

Новите митнически тарифи заменят временните мита, въведени от комисията през юли 2018 година за 23 категории стоманени продукти.

Сега...
Финанси - dnevnik.bg
Европейската комисия обвини вчера осем големи банки в картелно споразумение на пазара на облигации в еврозоната през различни периоди между 2007 и 2012 година, предадоха световните агенции.

Разследването се стреми да установи дали търговци от тези банки са разменяли незаконно чувствителна информация за европейски държавни облигации чрез онлайн чат, посочва Еврокомисията. Според Брюксел те са координирали стратегията се за покупка и продажба на суверенни облигации в евро,...
Финанси - dnevnik.bg