Петък, 19 Април 2019 г.
новини от последните 24 часа: 3916
Лупа
Бюджетната комисия днес изслуша днес за около половин час единствения кандидат да оглави Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов. Сегашният зам.-председател на финансовия регулатор е предложен от "Атака", а председателят на комисията Менда Стоянова изрази съжаление, че са я изпреварили да внесе кандидатурата му, защото той е "прекрасен кандидат с визия и стратегия", съобщи "Капитал".

Пред членовете на комисията Атанасов обяви, че се...
Финанси - dnevnik.bg
Румънският парламент отхвърли вчера искането на президента Клаус Йоханис за преразглеждане на бюджета за 2019 г. и го прие в първоначалния му вид, предаде агенция "Медиафакс".

Според президента бюджетът е базиран на нереалистична прогноза и не осигурява реално функциониране на някои държавни институции с важна за обществото роля. Йоханис сезира Конституционния съд за законопроекта за държавния бюджет, но след като конституционните съдии се произнесоха, че...
Финанси - dnevnik.bg
След присъединяването на България към банковия съюз и чакалнята на еврозоната фалити като този на четвъртата по големина българска банка - КТБ, "по толкова бърз и ужасен начин" няма да са възможни. Това коментира пред журналисти председателят на управителния съвет на "Райфайзенбанк България" Оливър Рьогл на пресконференция за представяне на резултатите на банката за 2018 г.

Банковият съюз може да намали рисковете, защото Европейската централна банка...
Финанси - dnevnik.bg

"Райфайзенбанк - България" отчита 25-процентен ръст на новите потребителски кредити през 2018 г. спрямо предходната. Това съобщи ръководството на финансовата институция при представянето на резултатите за миналата година.

През 2018 г. средният размер на потребителските кредити, които хората са теглели, възлиза на 16 700 лв., като най-често финансирането е ползвано за ремонт (43%), рефинансиране (33%), обзавеждане и техника (17%).

Средният...
Финанси - dnevnik.bg
Европейските депутати не успяха да постигнат днес единна позиция по започването на търговски преговори за постигане на ограничено споразумение между Европейския съюз и Съединените щати и отхвърлиха препоръката на Европейската комисия, предаде "Франс прес".

Европейският парламент отхвърли доклада (...) но няма позиция на ЕП по въпроса дали да се препоръча започване на търговски преговори със САЩ, уточни пресслужбата на институцията след вота. Европарламентът има...
Финанси - dnevnik.bg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши вчера Европейския съюз с тежки последици в икономически план, ако не преговаря със Съединените щати по търговско споразумение, предаде "Франс прес".

"Ако не ни говорят, ще вземем мерки, които ще бъдат икономически тежки. Ще наложим мита за много стоки, влизащи в САЩ", изтъкна президентът републиканец. "Европейският съюз се отнася с нас по много, много несправедлив начин", допълни той. "Ще...
Финанси - dnevnik.bg
Новият председател на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов, който беше избран на поста от парламента днес, се обяви за широко предварително обсъждане на системата бонус-малус. Както е известно, въвеждането и ще въведе различни ставки за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" в зависимост от водача.

През миналата година КФН подготви проект за наредба, който получи много критики и в крайна сметка така и не беше предложен за приемане. Според...
Финанси - dnevnik.bg
При Брекзит без споразумение България ще губи 111 милиона евро на година (16 евро на глава от населението), а при излизане на Великобритания от ЕС със сделка годишните загуби ще възлизат на 61 милиона евро (9 евро на глава от населението). Това сочат данните от проучване на германската фондация "Бертелсман". Можете да видите цялото проучване в прикачения файл.

Според него Великобритания ще губи по 57.3 милиарда евро годишно от националното си богатство, или...
Финанси - dnevnik.bg
Международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch Ratings) повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна на положителна, съобщи Министерството на финансите. Агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България "BBB" в чуждестранна и местна валута, тавана за рейтинг на страната "A-", както и краткосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута "F2".

Подобряването на перспективата до...
Финанси - dnevnik.bg
Държавният резервен фонд на Султаната Оман се е отказал от исковете си срещу България пред Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове заради фалита на КТБ, съобщи днес Министерството на финансите. Това е станало след два тура от писмени защити.

В съобщението не се посочват причините за решението, но се уточнява, че то е окончателно и няма възможност искът да се предяви отново пред този или друг международен трибунал.

Държавният...
Финанси - dnevnik.bg
Министърът на финансите Владислав Горанов, който е и управител на Групата на Световната банка за България и управляващият и главен административен директор на Групата Шаолин Янг подписаха във Вашингон Споразумение за предоставяне на подкрепа за установяването и функционирането на Офис на Световната банка за споделени услуги и други функции в София, съобщи пресцентърът на министерството.

Офисът ще функционира като център за споделени услуги с технологична насоченост, който...
Финанси - dnevnik.bg
Почти година след като лидерите на ЕС за пръв път предложиха ограничено търговско споразумение на президента на САЩ Доналд Тръмп, посланиците на блока постигнаха "принципно споразумение" по насоките за водене на преговорите, което позволява на Европейската комисия да започне разговори, предаде "Политико". Очаква се в понеделник министрите на ЕС да дадат официалното си одобрение.

Франция повдигаше възражения до последния момент. "Съобразно...
Финанси - dnevnik.bg
Московски съд освободи днес под домашен арест американския инвеститор Майкъл Калви, основател на инвестиционния фонд "Беринг восток" (Baring Vostok), предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Той е в затвора от 15 февруари по обвинения в присвояване на 2.5 млрд. рубли (37 млн. долара) от банка "Восточний", в която "Беринг восток" има контролен дял.

Марката за неотклонение домашен арест е до събота. Не е ясно какво ще се случи след това,...
Финанси - dnevnik.bg
Главният изпълнителен директор на УниКредит (UniCredit) Жан-Пиер Мюстие определи днес като "много слаба" вероятността от сливане между банки на европейско ниво, предаде "Франс прес".

"Винаги сме казвали, че Европа се нуждае от големи банки, но също и че сливането им е много трудно и вероятността за него много слаба. Следователно не притаявайте дъх". Мюстие заяви това пред журналисти в кулоарите на Общото събрание на акционерите на...
Финанси - dnevnik.bg
Все още няма законодателна уредба на фазата на изплащане на т. нар. втора пенсия, каквато частните пенсионни фондове ще трябва да започнат да изплащат през 2021 г. Това стана известно на международната конференция "Многостълбовите пенсионни системи в Европа - ползи и бъдеще", която се състоя днес в София.

Във втория стълб се осигуряват всички работещи в масовата трета категория, родени след 1959 г. Първите, които ще имат право на втора пенсия, са жените, родени...
Финанси - dnevnik.bg