Четвъртък, 22 Август 2019 г.
новини от последните 24 часа: 4157
Лупа
Правителството на германския канцлер Ангела Меркел реши вчера да не удържа вече данък "солидарност" на повечето данъкоплатци, предаде "Ройтерс".

Данъкът бе въведен след обединението на Германия. Целта му бе на първо място да подкрепя икономическото развитие на по-бедните източни провинции, влизащи в състава на някогашната Германска демократична република до падането на Берлинската стена през ноември 1989 година.

Според...
Финанси - dnevnik.bg
Европейската комисия глоби вчера японската компанията "Санрио" (Sanrio), която стои зад популярната марка "Хелоу Кити" (Hello Kitty), с 6.2 милиона евро (6.9 милиона долара) за ограничаване на продажбите на единния европейски пазар, предаде ДПА.

"Санрио" прави дизайна, лицензира, произвежда и продава продукти с котката Хелоу Кити и други популярни герои като Май мелъди, Литъл туин старс, Керопи и Чококет, отбелязва Европейската комисия....
Финанси - dnevnik.bg
През първото тримесечие на годината растежът в еврозоната бе по-голям от очакваното поради редица временни фактори, например меката зима и увеличаването на продажбите на автомобили, се посочва в лятната междинна икономическа прогноза на Европейската комисия. Според нея растежът бе благоприятстван също така от мерките на фискалната политика, благодарение на които разполагаемият доход на домакинствата в редица държави членки нарасна.

Краткосрочните перспективи пред...
Финанси - dnevnik.bg

Европейската комисия прогнозира растеж на българската икономика от 3.3 на сто тази година и 3.4 на сто догодина, колкото очакваше и през пролетта. Това сочи лятната междинна прогноза за икономиката и инфлацията в ЕС и еврозоната, публикувана днес. Миналата година отчетеният икономически растеж бе 3.1 на сто, а през първото тримесечие на тази година - 3.5 на сто.

Заради по-слабата външна конюнктура се очаква българската икономика да расте с по-бавен темп през второто...
Финанси - dnevnik.bg
В края на лятото обществеността ще бъде запозната с модела, по който системата "бонус - малус" ще бъде прилагана към задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Това съобщи Комисията за финансов надзор, която е готова със своя вариант на модела, но, преди да го публикува, иска да го съгласува с Министерството на транспорта и с Министерството на вътрешните работи.

Идеята на модела "бонус - малус" е рисковите водачи на пътя да плащат...
Финанси - dnevnik.bg
Държавите - членки на ЕС, се споразумяха вчера да настояват за бюджет за 2020 г. от 153.1 милиарда евро - малко по-малко от разходите, предложени от Европейската комисия, информира ДПА.

Преговорите по бюджета често са трудни, тъй като правителствата на ЕС обикновено се стремят да ограничат разходите, докато Европейският парламент се обявява за по-големи разходи. Очаква се законодателите на ЕС да постигнат съгласие по позицията си за преговорите през октомври.<br...
Финанси - dnevnik.bg
България е изпълнила практически всички поети преди една година ангажименти за влизане във валутния механизъм ERM II, известен още като чакалнята на еврозоната. Това се разбира от информация на сайта на Министерството на финансите, цитирана от Капитал.

Като неизпълнени са посочени два ангажимента. Първият е проверката на Европейската централна банка на българския банков сектор, като резултатите от нея предстои да бъдат съобщени, вероятно на 26 юли.
<br...
Финанси - dnevnik.bg
Новото гръцко консервативно правителство заяви, че ще поиска от кредиторите си облекчаване на фискалните цели, поставени в споразумението му с тях, две години предсрочно, съобщи "Асошиейтед прес".

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас каза вчера пред парламента, че Атина ще поиска преговори с кредиторите, за да постигне намаляване на договорения първичен бюджетен излишък (от 3.5 процента от БВП - бел. ред.) от следващата година.
<br...
Финанси - dnevnik.bg
Кредитите за домакинствата към края на юни достигат 22.740 млрд. лв. (19.6% от БВП), сочат данните на БНБ. Спрямо същия месец на 2018 г. те се увеличават с 8.1% (8% годишно повишение през май 2019 година).

При жилищните кредити обаче ръстът е двуцифрен. Отпуснатите такива заеми към края на юни са за 11.128 млрд. лв., което е ръст спрямо година по-рано с 11.8% (11.7% годишно увеличение през май 2019 година).

Потребителските кредити възлизат на 9.664...
Финанси - dnevnik.bg
Почти година след съвместното изявление на Европейски съюз и САЩ "има застой" в търговските преговори, заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом, цитирана от EurActiv.

Разговорите за търговско споразумение за премахване на митата за промишлени стоки между Брюксел и Вашингтон все още е са започнали, каза Малмстрьом пред членовете на комисията по международна търговия в Европейския парламент. САЩ не са готови да преговарят, освен ако селскостопанските...
Финанси - dnevnik.bg
Резултатите от оценката на Европейската централна банка (ЕЦБ) за проверените от нея шест български банки съответстват на резултатите от прегледа на активите и стрес теста, извършени от БНБ през 2016 г., и на оценките на банковия надзор след това. Това се посочва в съобщение на централната банка до медиите. В него се уточнява, че се очаква в петък ЕЦБ да публикува резултатите от проверката си.

Резултатите показват устойчивостта на българския банков сектор като цяло, се...
Финанси - dnevnik.bg
Капиталов недостиг в две български банки констатира Европейската централна банка (ЕЦБ) при симулация на негативния сценарий от стрес теста: за Първа инвестиционна банка (ПИБ) той възлиза на 262.9 млн. евро, а за Инвестбанк възлиза на 51.8 млн. евро, пише "Капитал" след като във Франкфурт обявиха окончателните си изводи.

Същите две институции се проявиха с проблеми и при предишния преглед на качеството на активите, извършен от БНБ преди малко повече от две...
Финанси - dnevnik.bg
Брекзит без сделка може да струва на селскостопанската индустрия 850 милиона паунда на година пропуснати печалби, показа ново проучване, цитирано от Би Би Си.

Според консултантите в областта на селското стопанство Andersons без значително увеличаване на подкрепата от правителството някои ферми ще трябва да положат големи усилия, за да оцелеят. Авторът на проучването описва Брекзит без сделка като по-голямо предизвикателство от кризите с болестите луда крава и шап.<br...
Финанси - dnevnik.bg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп привлече толкова много внимание миналата седмица по редица въпроси – от желанието му да купи Гренландия до проблемите с теглото на негов поддръжник, че не бе трудно да се пропуснат някои от най-парливите му коментари за търговията, пише "Блумбърг".

Докато голяма част от вниманието бе насочено към плановете му да раздели прилагането на следващия кръг от 10-процентни мита върху китайския внос между 1 септември и 15 декември и...
Финанси - dnevnik.bg
През 2019 година растежът на външното търсене на български стоки и услуги ще се забави, пише във втория брой на Икономически преглед на БНБ, публикуван днес от централната банка и цитиран от БТА. Данните за икономиката на страната в него са към 24 юни.

Забавянето на външното търсене на български стоки се очаква заради продължаващото отслабване на растежа на световната търговия, повишената несигурност, свързана с международните външнотърговски конфликти и Брекзит,...
Финанси - dnevnik.bg